100 млн. ще си купят роботи за пет години

Индустриалните роботи вече са нещо обичайно, но се задава бум и на пазара за потребителски роботи. Анализатори от Tractica очакват сериозно раздвижване в тази област – в близките пет години ще бъдат продадени 100 млн. подобни устройства.

Роботите, за които знаем от книгите и филмите, ще станат част от ежедневието за достатъчно голям брой хора. Макар че представата за роботите като човекоподобни компаньони и слуги едва ли ще се въплъти скоро в живота, развитието на технологиите ще постави пред машините нови предизвикателства извън задълженията им на прахосмукачка, която преодолява препятствия.
Един от ключовите фактори за ръст в популярността на потребителските роботи ще стане напредъкът в областта на изкуствения интелект, в частност – способността на машините да се обучават сами.
Същевременно, учените предупреждават за опасността от изкуствения интелект, който може да излезе извън контрола на човека. Спорно е също така дали роботизацията ще подобри живота на хората или ще доведе до ръст на безработицата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *