100% скок на младите безработни

През октомври 2008 г., когато у нас започнаха първите масови съкращения, те са били 37 529 души. Сега са 73 921 – ръстът е почти 100%. Темпът е по-сериозен от общото увеличение на всички безработни в кризата, което е с 61%.
Данните са на Агенцията по заетостта и отчитат само записалите се в бюрата по труда. Според Националния статистически институт, който брои и хората без регистрация, към юни т.г. безработните млади са повече – 124 500. Основната причина е, че в кризата фирмите запазват най-опитните и квалифицирани служители.
Друг проблем е, че в повечето случаи професионалната подготовка на младежите не отговаря на изискванията на бизнеса, а във времена на икономически трудности работодателите гледат да спестят разходи за обучение, обясняват специалисти по човешки ресурси.
Високата безработица сред младите е проблем в целия свят. Данните на Евростат обаче показват, че България е на 4-то място сред страните в Европейския съюз, в които тя набира скорост най-застрашително. Пазарът на труда се влошава по-бързо единствено в затъналите във външни дългове Испания, Гърция и Кипър.
Според европейската статистика през септември т.г. почти всеки трети българин под 25 г. търси работа, но без успех. Същевременно броят на заетите в тази възрастова група е намалял от 274 000 на 170 000 за последните 4 г.“

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *