100-те дни на кабинета – много шум за малка пица

„Ако сънуваш Симеон Дянков, ще ядеш постно половин година.“ (фейсбук-съновник)
На 27 юли кабинетът на Бойко Борисов тържествено се закле да служи на своя народ. Контурите на бъдещата управленска програма обаче бяха очертани много преди тази дата. Обещанията заваляха още в деня след изборите. Намаляване с 5% на социалните осигуровки, съкращения на разходи и чиновници, 100% размразяване на еврофондовете, актуализация на бюджета и ударно строителство на магистрали, бяха встъпителните ангажименти на новата власт.
Актуализацията така и не се състоя. ЕС честити победата на ГЕРБ с размразяване на половин милиардот общо 6-те милиарда евро, но големите траншове остават под въпрос. Строежът на магистралите трябваше да е започнал на 20-ия ден от управлението, според първоначалната програма на ГЕРБ. Петте процента надолу в осигуровките, които трябваше да съхранят 100 000 работни места по изчисленията на близки до властта експерти, се стопиха на два, и то от догодина. Така от един път бяха прежалени 50 000 щата. Бюджетът за 2010 г. ни бе поднесен под формата на малка постна пица, подправена обилно с „червен“ и „черен“ пиар. Впрочем тестеното изделие рискува да се превърне в гротескова метафора на новото правителство. Много шум и напъни за малка пица. Засега оправданията с безобразията на предишните все още овкусяват мижавото ястие, но само след три месеца ще проговорят гладните търбуси.
Скелетите от гардебора грозно се облещиха при ревизията на предишното управление, но три месеца не стигнаха на съдебната власт да докаже вината поне на един корупционер от тройната коалиция. Въпреки щедростта на Борисов, който даде авансово сто процента доверие на прокуратурата до Нова година. Към момента обвинения са повдигнати само срещу бившия шеф на горската агенция Стефан Юруков, който би всички рекорди по неизгодни заменки за единица време. С други думи – няма го и отдушникът, през който да се освободи парата на неизбежното социално недоволство.
В законодателството обещаният избирателен кодекс, с който депутатите трябваше да открият сезона, изобщо не е предмет на обсъждане. Ултраспешните промени в НПК, които трябваше да разрешат използването на специални разузнавателни средства при разследването на търговия с вот също се помайват три месеца. Затова пък законотворческата мощ на герберите бе впрегната със страшна сила в изобретяването на няколко отявлено либистки закона, които да позволят на г-жа Фидосова да си запази нотариалната кантора и след мандата, а на г-н Димитров – да си облекчи работата по ловното стопанство край Етрополе. Решителността на ГЕРБ изби в организационни промени като забрана на номадството и биометрични карти за депутатите, които нямат отношение към качеството на законите.
Лютите закани срещу контрабандата и организираната престъпност засега не дават видим резултат. Никъде в постната пица за догодина не са планирани онези 2 млрд. лв. приходи от незаконен трафик, които новата власт обеща да вкара в хазната. Приоритетното здравеопазване осъмна с орязан бюджет, а ресорният министър се замисли дали да не легализира доплащането в болниците, половината от които се очаква да бъдат закрити и преобразувани в хосписи с неясни функции.
Новият кабинет влезе в схемата на завареното положение, без грам въображение в мерките за изгазване от кризата. Тази недостатъчност бе компенсирана, подобно на бюджета, с полицейски пиар. Започна есенното преброяване на дивите зайци. Премиерът ловко подхвърли на обществото няколко безплатни дъвки за отклоняване на вниманието от полагането на основите на бедността. Докато премиерът броеше изчезналите доклади на ДАНС за подривната дейност на разни енергийни далаверисти и един социален антрополог и обясняваше на развеселените журналисти, че невестулката е крадливо животно, по-малко от пор (по адрес на корумпираните бивши министри), два важни енергийни проекта попаднаха в черна дупка – АЕЦ „Белене“ и стратегическият „Южен поток“.
Играта на котараци и невестулки засега доставя дозата зрелища на облъчения с ултравиолетовите лъчи на Борисов гражданин. Но опрем ли до дажбата хляб, много скоро ще осъзнаем, че и след възкачването на премиера-слънце богатите са станали по-богати, а бедните – още по-бедни. А макар и голям, кредитът на доверие към новата власт е с много къс срок на погасяване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *