10,2 млрд. лв. ипотечни заеми са изтеглили домакинствата до септември

10,2 млрд. лв. ипотечни заеми са изтеглили домакинствата до септември, отчете БНБ. Сумата е рекордна и за първи път минава над 10 млрд. лв., а за година ръстът е 9,9%.

За деветте месеца на 2018 г. изтеглените нови заеми за жилища са близо 800 млн. лв., което е повече от отпуснатите пари за 2016 и 2017 г.

Резултат с изображение за ипотечни кредити

Потребителските кредити растат още по-бързо- вече са 8,9 млрд. лв., което е ръст от 15,4% спрямо септември 2017 г.

„Кредитната активност се увеличава с нарастващи темпове в последните три години. Това е добре за икономиката, но увеличава и кредитния риск, който ще се прояви при промяна на икономическата ситуация, заяви преди дни управителят на БНБ Димитър Радев в интервю за“24 часа“.

Той уточни, че централната банка е предприела две групи действия. Първата е решението за активиране през следващата година на антицикличния капиталов буфер. През 2019 г. банките ще заделят 0,5% от всеки кредит.

Втората са подготвени законодателни промени, който да позволят да се налагат мерки по отношение на кредитната дейност на банките, информира в.24часа.

Общият размер на задлъжнялостта на домакинствата към трезори е 21,41 млрд. лв., което е 20,7% от БВП, сочат данните на централната банка. За една година те са се увеличили с 9,7%.

Ръст има и при фирмените заеми, на годишна база е близък до този на икономиката – 4% до 32,5 млрд. лв. Нарастване има и на заемите към финансови предприятия – с 32,7% до 2,73 млрд. лв.

Въпреки ниските лихви в края на септември депозитите също растат – акумулираният в банките ресурс е 76,32 млрд. лв. Той е със 7,7% повече в сравнение с миналия септември.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *