11 страховити финансови прогнози за 2009 г.

Ако често се чувстваше, че 2008 г. е неприятно, но поносимо пътуване, след като правителството на САЩ и банковите органи се бореха с невиждани сили, които разтресоха инвестиционния свят, то 2009 г. ще бъде годината, в която бедите ще са толкова големи, че на инвеститорите ще им се обърнат стомасите.Изминалата година може да е била за загубата на доверие, но следващата година ще бъде за загуба на надеждата, коментира Джон Маркман за MSN.Винаги е изкушаващо след масивен спад да се погледне като на възможност в бъдещето и да се мисли какво може да бъде поправено. И в този случай следващият месец може да донесе по-високи цени за фондовия пазар, като инвеститорите пожелателно са се втренчили в пътя напред, който Федералният резерв, Хазната и Конгресът на САЩ обещават да бъде богато покрит с публични средства.Но в момента всички тези обещания за държавна щедрост ще трябва да бъдат трансформирани в достатъчно високо платени работни места и добри печалби, така че кулите на индивидуален и корпоративен дълг да могат да бъдат изплатени, а балансите възстановени. Точно там лежи проблемът, според Маркман.Концепцията за изразходване на стотици милиарди долари за изграждане на пътища, инвестиции във възобновяеми енергийни източници и подобряване на болниците звучи добре на хартия, но когато се изчисли колко реално работни места създава, вече не е толкова хубаво. Историята показва, че държавно формираните печалби рядко са дълготрайни.В крайна сметка, колко пътища могат да бъде построен от журналисти, изхвърлени от работа от фалирали вестници, или колко слънчеви панели могат да бъдат сглобени от бивши мениджъри на изпаднали в несъстоятелност търговски вериги. Ако не сте строителен работник или биоенергиен учен, планът на Обама вероятно ще ви остави на студено.Чрез предлагането на масивно заемане на средства, за да се бори с проблема ,създаден от свръхогромния дълг, правителството на практика предлага гасене на огъня с бензин. Подбуден от безсмислието на тази стратегия, авторът предлага 11 страховити прогнози за 2009 г.:

№ 1: Инфраструктурите планове ще затънат в Конгреса.

Новоизбраният президент на САЩ помоли Конгреса да му изпрати законопроект, който той да подпише в първата си седмица в офиса. Това е лоша идея, като бързането прави лошото законотворчество. Но разпределянето на над 500 млрд. долара ще предизвика ненавременна борба в Конгреса. Силните Демократи ще вземат най-добрите програми за техните щати, а Републиканците ще вият за загубите си.Накратко, приемането на тази благородна инициатива за разточително създаване на работни места ще притъпи нейната ефективност.

№ 2: Безработицата ще достигне 10%.

Дори ако инфраструктурният закон мине през Конгреса, ще отнеме месеци преди да започнат да се харчат пари и работни места да бъдат създадени. В същото време компании ще видят своите кредитни разходи да растат по-бързо, отколкото техните приходи намаляват – комбинация, който води до съкращения.До края на годината в САЩ безработицата ще нарасне от сегашните 6.7% до около 8.5%, по пътя към над 10% през 2010 г. Най-широката мярка на безработицата, която включва частично заетите и нетърсещите работа, която сега е 12.5%, ще достигне 17% до 2010 г. През пролетта един месец ще регистрира загуба от 1 млн. работни места.

№ 3: Слаби резултати за второто тримесечие ще изтрият надеждите.

Молитвите за бързия край на рецесията в САЩ ще останат без отговор, като инвеститорите ще осъзнаят, че Америка не може да „изхарчи“ своя изход от дупката сама. Това ще бъде ясно в анемични корпоративни печалби през първата половина на следващата година.Движещата сила през 2009 г. ще продължи да бъде принудително намаляване на ливъриджа за всички големи фирми в развитите икономики, комбинирано с неумолимото спукване на глобалния имотен и стоков балон. Американските фискални стимули ще омекотяват удара на рецесията, но тя ще остане болезнена. Когато рецесия приключи, вероятно в края на 2009 или началото на 2010 г., тя ще затъмни тези от 1980 г. и 1973-1975 г. и ще се възприема като втора най-лоша за последните 100 години, след 1929-1933 г.

№ 4: Всички затъват.

Никой икономически застой от последните 80 години не е бил толкова порочно координиран между региони на света и различни индустрии, които обикновено работят на различни цикли. Последните рецесии, след като са свършили веднъж в един регион, той изтегля нагоре останалите. Но сега Европа, Азия, САЩ и Латинска Америка ще продължат да се теглят една друга надолу, след като паричните и фискални стимули не успеят да намалят товара на дълговете.Колкото по-дълга е рецесията, толкова по-вероятно приходите да спаднат повече, от колкото мениджмънтът може се понесе, което ще доведе до ускоряване на фалити и безработица. Големите компании ще отчетат спад на дохода на акция от над 25%.

№ 5: Пазарите ще достигнат до по-ниски дъна.

Първото дъно през 2008 г. беше направено при провала на Bear Stearns през март на ниво от 1255 пункта за S&P 500. Второто при последвалата несигурност с Fannie Mae и Freddie Mac на 1200 пункта през юли. Третото беше след фалита на Lehman Bros. и кризата с банковото финансиране на ниво от 840 пункта през октомври. Четвъртото бе достигнато около опасността от провал на Citigroup при 750 пункта.През 2009 г. окончателно дъно ще дойде при 550, до 700 пункта, както абсолютното ниво на пазарните оценки се срине след отчаянието от липсата на напредък от федералните стимули.

№ 6: Китайския ръст ще се забави до 0%-4%, или още по-ниско.

Темпът на растеж на Китай е сравнително висок от години, генерирайки стоковия бум в развиващия се свят.Въпреки че Пекин ще се опита да поддържа изграждането на публичната инфраструктура, изследвания сочат, че рязкото спадане на търсенето в частния сектор от Европа и САЩ ще изтрие 7.5 процентни пункта от брутния вътрешен продукт за 2009 г.Сривът във вътрешното потребление може да отсече допълнителни 2.5 процентни пункта от растежа на БВП. Така при най-добрия случай сценарият е за 0%, до 4.5% ръст, като някои анализатори дават 30% шанс за свиване. Икономисти смятат, че растежът на вътрешното потребление е надценен и че въпреки 50-процентния спад тази година на китайската фондова борса, тя остава крайно надценена.

№ 7: Руските, арабски и японски инвеститори няма да спасят САЩ.

Спадът в цените на петрола и газта ще ударят руската икономика и тези на страните от Персийския залив до степен, че техните правителства ще бъдат твърде фокусирани върху стимулирането на вътрешния си растеж вместо да купуват американски и европейски активи.Благодарение на своето високо ниво на спестяване, Япония може да възвърне част от блясъка си, както и да използва засилващата си йена за умни придобивания, въпреки че вътрешната икономика може да попадне обратно в двудесетилетната рецесия.

№ 8: Държавния дълг ще се предпочита пред корпоративния.
Съединените щати ще открият, че могат да използват толкова дълг, колкото искат, дори и като доходността на 30-годишните книжа пада под нула, като светът ще предпочита тяхната сигурност пред непостоянството на корпоративния дълг. Облигациите с нисък рейтинг ще стават все по-високо доходни, което ще затрудни компаниите да финансират операциите си. В крайна сметка, ФЕД ще се наложи да гарантира корпоративен дълг.

№ 9: Стратегията „купи и дръж“ ще бъде бита.

Тъй като правителството помага на някои отрасли за сметка на други, нарушавайки нормалните парични потоци и историческо ценообразуване, инвеститорите, фокусирани върху основи и оценъчни параметри, ще се изправят пред още една разочароваща година. Трейдърите ще доминират, както направиха през 1970 г., и през 2008 г. – като дадат обет да вярност не към някой инвестиционен стил, а към „Църквата на Каквото Работи Сега“.Инвеститорите, които се опитват да купят в инфраструктурни компании, ще бъдат разочаровани, тъй като правителствените договори са по-неизгодни, отколкото тези в частната индустрия и ще страдат повече от бюрокрацията, некомпетентността и корупцията.

№ 10: Инвеститорите ще търсят по-нискорисков растеж.
Повечето компании ще изкарат 2009 г. насочени към оцеляване. Най-добрите ще правят иновации, като новите продукти са най-сигурният път към по-високи маржове. Технологичните компании с големи кешови позиции, които са фокусирани към потребителите и иновациите, ще се стабилизират – такива като Apple и някои от производителите на мрежово оборудване.Междувременно, много компании, инвестиращи в търговски недвижими имоти и старомодни промишлени производители, като например Unisys, ще обявят фалит или ще изчезнат, като бъдат придобити на ниска цена. Банките ще бъдат избягвани, като правителството поема финансиращата им функция и има по-ниска стойност на средствата. Енергията, метали и суровини ще се стабилизират и ще започнат да се покачват.

№ 11: Русия ще търси собственото си спасение.Скъпият износ на суровини осигури бум в социалните програми в Русия, както и доведе до силата на рублата. Тъй като цените на енергийните суровини се стабилизират на по-ниско ниво, валутата ще загуби от силата си и ще стопи възможностите на правителството.След като Русия „деприватизира“ петролни активи, малко средства бяха реинвестирани в нови производствени мощности или поддръжка, което е довело до неминуемо намаление на производството. Според някои експерти на Русия ще се наложи да търси помощ от чуждестранни инвеститори, вероятно дори и от Международния валутен фонд, за спасение.Това са събитията, които могат да се случат през 2009 г. – още 12 бодри месеца, през които глобалната търговия ще продължава да се свива по-болезнен начин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *