113 училища получават 20 млн. лв. за иновативни кабинети

За големите учебни заведения е предвидено максималното финансиране до 300 хил. лв., а за по-малките – до 50 хил. лева.

Резултат с изображение за „училищв иновации“

Правителството отпусна 20 млн. лева за изграждане и оборудване на модерни центрове в училищата, които развиват иновации в областта на природните науки, дигиталните технологии, инженерното мислене и математиката, информира pariteni.bg.

Средства по националната програма се предоставят за втора година. Парите се насочват към 113 държавни и общински училища, съобщи премиерът Бойко Борисов по време на правителственото заседание.

За големите учебни заведения е предвидено максималното финансиране до 300 хиляди лева, а за по-малките – до 50 хиляди лева, съобщават от пресцентъра на кабинета.

През 2020 г. 153 училища получиха 20 млн. лева за изграждане и оборудване на такива иновативни учебни кабинети.

Резултат с изображение за „училищв иновации“

„Миналата година стартирахме Национална програма „Изграждане на училищна STEM среда“. Постъпиха много добри проекти, разработени от училищата. STEM центровете са не просто оборудване – обзаведени и модернизирани кабинети. Те са и модел на учене, който стимулира в по-голяма степен подготовката по математика и природни науки“, каза министърът на образованието Красимир Вълчев.

Той отбеляза, че благодарение на тези центрове децата са мотивирани в по-голяма степен да се ангажират с тези важни области на познанието. Образователният министър информира още, че по Плана за възстановяване и развитие на Европа е предвидено във всички над 2000 училища в страната да се изградят подобни модерни кабинети.

Резултат с изображение за „училищв иновации“

През месец януари тази година премиерът Бойко Борисов посети Основно училище „Христо Ботев“ в село Дъбница, община Гърмен, където се обучават 150 деца. Това е едно от училищата, което има одобрен проект по линия на националната програма и вече стартира изграждането на такъв център за природни науки.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *