12% са работещите бедни в България

В България процентът на работещите бедни е близо 12, но няма гаранция, че точно групите, които взимат под средната работна заплата ще получат увеличение на доходите.

Така коментираха в студиото на „Денят започва“ на БНТ намерението на правителството за 10-процентно увеличение на бюджетните заплати, финансовите експерти Мика Зайкова и проф. Христина Вучева.

„Работещите бедни в Бългаpия, които пpез 2015 г. cа били 7,8% от всички работещи, сега са 11,9%. Няма гаранция за хората. Oт вpемето на Дянков нещата не вървят добре. Такива важни структури като изпълнителните агенции имат не само недостиг на персонал, но имат и много ниски заплати, а там е възможна корупционна практика“, каза Мика Зайкова.

Според нея, за да има високи доходи трябва да има капацитет на икономиката, работни места. А не да чакаме от чужбина, децата ни да ни пращат пари. Няма капацитет, защото няма преки чужди инвестиции.

Проф. Христина Вучева е на по-различно мнение: „Не може да се сравнява това, което се получава като паричен поток… С пратените пари се издържат възрастни хора и деца. Това е паричен поток, който подпомага паричния баланс. Нашият проблем на растежа не е в липсата на парични потоци, има достатъчно пари. Светът е задръстен от пари. Целият проблем е, че няма идея, няма проекти, а у нас още повече.“

По думите на проф. Вучева, има сфери в бюджета, които получават далеч над средната заплата. „Различна е картината. Хората, които работят в театри, в култура, те са много изостанали, другите не са чак толкова за жалене. И в сферата на социалните услуги също, полицията. Не бива непрекъснато да се акцентира единствено и само върху тези сфери на бюджета. Ще има такова увеличение, както беше обявено. Трудно е да се каже дали е достатъчно. Трябва да се съобразяват равнища“, посочва проф. Вучева. Тя смята, че много късно се представя бюджетът за следващата година.

На същото мнение е и Мика Зайкова: „Всяка година ние правим едно и също. Бюджетът се представя в последния момент и няма време за дебат, за поправки и накрая, това, което напише Влади Горанов. Много ли е, малко ли е? Не съм склонна да се съглася с проф. Вучева, защото доста години в бюджетната сфера въобще заплатите не са пипани, особено в администрацията, в социалната сфера, информира infostock.bg. Ако погледнете заплатите на хората, работещи с гражданите в бюрата по труда, ще видите, че нещата там не са добри. 78% от хората в България получават по-малко от средната работна заплата.“

Мика Зайкова обясни, че има страхотен дисбаланс на регионално равнище. Ако в София средната работна заплата е 1300 лв., във Видин е два пъти и половина по-ниска.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *