12 000 лева глоба за шум на открито

До 10 000 лв„ а при повторно нарушение до 12 000 лв„ глоба за нарушаване на забраната за шума между 23 и 8 ч от дискотеки и заведения, както и от 500 до 1000 санкция за физически лица. Това решиха депутатите, които приеха окончателно промени в Закона за защита от шума в околната среда. Забраната за шума важи вече за цялата седмица, а не само събота и неделя, както и за часовете между 14 и 16 ч.

Резултат с изображение за вреден шум

С новия закон, чийто вносител е НФСБ, се забранява озвучаването на открити площи между 23 и 8 ч от транспортни средства – надути уредби на лимузини с отворени прозорци, тонколони на мотори и велосипеди, както от кораби и яхти, плаващи дискотеки, както и изнасянето на открито на уредби като при циганските сватби. Ограничават се и часовете за зареждане на търговски обекти – от 23 до 8 часа. Изрично се забраняват и строителни дейности в посочения интервал от време.

Контролът върху нарушенията се възлага на МВР, а не както досега, да се осъществява от 6 министерства, коментира лидерът на НФСБ Валери Симеонов. Със законопректа се оправя безумие, в което се е определяло кой има право да извършва констатации на нарушението, констативни актове и наказателно постановление. „От тази група бяха изключени общината и кмета, така че общината да не си измива ръцете при сигнали за шум“, заяви още той, информира в.Труд.

При установяване на нарушения в озвучаване на открити площи, полицейският патрул ще издава писмено разпореждане за прекратяване. Това се отнася за озвучителните уредби на открито, като например на циганските сватби, обясни Симеонов.

По думите му, ако нарушителят откаже да изпълни разпоредбите, следва незабавно запечатване на обекта от МВР за срок от 3 дни. Не се търси РЗИ, агенция по храните – при отказ заведението затваря за 3 дни, а при повторно нарушение в рамките на година – за 14 дни. „Органите на МВР могат да извършат своето действие еднократно и пиесата става едноактова, няма Фигаро тук – Фигаро там. Има констатиране на нарушение и при отказ за спиране на озвучаването – запечатване на заведението“, обясни Симеонов.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *