120 души на месец търсят изчезнал стаж

Всеки месец около 120 човека търсят липсващия им по документи стаж за пенсия. Това показва проверка на „Монитор“ сред консултантски фирми.

„Най-големият проблем, с който се сблъскват поне 10 мои клиенти месечно, е липсата на архив на предприятието, в което са работили, за да докажат осигурителния си стаж за пенсия“, обясни пред „Монитор“ пенсионният консултант Стефан Колев.

Загубата на трудова книжка, липса на подпис и печат от някогашния работодател са сред честите причини за „дупка“ в трудовото досие на кандидатите за заслужена почивка. Практиката на пенсионни консултанти показва, че най-често пред проблема с липсващ стаж за пенсия се оказват хората, работили преди 1997 г. Причината е, че част от предприятията, от които служителите трябва да имат документи, вече са закрити. Така кандидат-пенсионерите трябва да издирват правоприемниците на тези фирми, за да докажат, че са работили в съответната фирма. Намирането на липсващите документи, доказващи положения труд, може да бъде поверено на пенсионните консултанти, което излиза между 50 и 150 лв, информира в.Монитор.

„Има случаи, в които търсенето на стаж може да отнеме година. Затова доста хора с липсващ до 12 месеца осигурителен период се оказват от тази процедура“, обясни пенсионният консултант Марин Николов. В подобна ситуация е попаднал 50-годишният му клиент Димитър, който не може да се възползва от ранно излизане в заслужена почивка заради липсващ стаж. „По документи му се губят година и половина стаж за втора категория труд, без която не може да излезе в пенсия“, разказа Николов.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *