120 млн. евро за нови училища във Виена

През 2018 г. община Виена ще инвестира 120 млн. евро в строителството на нови училища, в санирането или в разширяването на съществуващите, съобщава зам. кметът по образование Юрген Чернохорски. От новите класни стаи и спортни съоражения ще се възползват 112 000 ученици, а бюджетът на общината за тази година е 13,7 мрд. евро.

За учебната 2018/2019 година са одобрени общо 12 проекта за разширение. В момента те се намират в период на планиране или реализация. Пример за такъв проект е началното училище на улица Мителгассе във виенския район Марияхилф, който трябва да бъде завършен до края на годината. Тук ще бъдат пристроени нови модули, където ще има девет нови класни стаи, зала за трудово обучение, библиотека, спортна зала, кухня и зала за свободно време.

И началното училище в район Флоридсдорф ще бъде разширено до есента на 2018 г. с девет класни стаи, една спортна зала и нови санитарни помещения. В същата сграда се помещава и средно училище, в което ще бъдат построени 12 нови класни стаи, зали за компютърно и трудово обучение, библиотека и допълнителни административни помещения.

Новата учебна година 2018/2019 за учениците в началното училище на Симонингплац в район Симеринг ще влязат и в нова монолитна пристройка. Едновременно със строежа на пристройката ще се извършва и саниране на старата сграда. След приключване на ремонтните дейности там ще учат 12 класа, за които е осигурено целодневно обучение. Ремонти предстоят и в други средни училища в Симеринг: През пролетта на 2019 училището на Енкплац ще бъде разширено с пристройка и четири спортни зали от типа „активни сгради“. Пристройката, която ще бъде изпълнена от дървени модули, ще бъде с достъпна архитектурна среда и ще осигури място за 13 нови класа и 500 кв.м. покривно пространство за спорт и почивка, информира economynews.bg.

Концепцията „Smarter Together“ на този ремонт е пилотен проект и предвижда наличието на фотоволтаична централа и използване на геотерми в комбинация с термопомпи за производството на енергия. Освен това там ще бъде изградена термична соларна инсталация, ще подава излишната топлинна енергия в топлопреносната мрежа. За осигуряване на оптимално качество на въздуха в спортните зали е предвидено изграждането на вентилационна система с повторно използване на топлината.

 

 

financebg.com

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *