14 факта за Северна Корея, които ще ви удивят

Северна Корея често влиза в челните заглавия, докато правителството продължава да хвали военната си техника и да прави шумни заплахи за ядрени заплахи.

Това, което обаче донякъде остава мистерия, е какво се случва вътре в кралството, тъй като данните не са особено достъпни или надеждни. Ето няколко неща за Северна Корея, събрани от изданието Businеss Insidеr, които вероятно ще ви озадачат:

1. Северна Корея създаде собствена часова зона: „Пхенянско време“.
От 15 август Северна Корея вече върви по „Пхенянско време“, което ще върне страната към часовата зона, използвана на Корейския полуостров преди колониалното управление на Япония.

2. Излизането от Северна Корея струва 8000 долара.
Откакто Ким Чен Ун пое управлението, стана по-скъпо да се излезе от отшелническото кралство. Около 8000 долара е цената да се стигне до Китай, което е доста повече от това, което средният севернокорейски гражданин може да си позволи, имайки предвид, че БВП на глава от населението е 1800 долара.

3. Годишните разходи за коняк на покойния Ким Ир Сен са били 800 пъти повече от годишния доход на средния севернокореец.
Ким Чен Ир, бащата на Ким Чен Ун, е харчил всяка година по 700 000 паунда за френския коняк Hennessy. Това прави около 1,2 млн. долара.
Средният годишен доход в Северна Корея е оценен на между 1000 и 2000 долара. В конкретната сметка е използвана сумата от 1500 долара за сравнение.

4. Севернокорейските граждани след Корейската война са средно с около 5 см по-ниски от южнокорейците.
Тази разлика във височината се дължи на факта, че 6 милиона севернокорейски граждани се нуждаят от храна, а една трета от децата са хронично недохранени.

5. Северна Корея твърди, че равнището ѝ на грамотност е 100%.
Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ твърди, че грамотните хора са тези на възраст най-малко 15 години, които могат да четат и пишат.

6. Има 28 прически, одобрени от държавата.
Според Time жените имат право да избират един от 14 стила, омъжените жени са инструктирани да държат прическите си къси, докато неомъжените дами могат да си пускат по-дълги кичури. На мъжете е забранено да имат по-дълга коса от 5 см, докато по-възрастните мъже могат да се измъкнат с до 7 см.

7. Нетното състояние на Бил Гейтс е пет пъти по-голямо от БВП на Северна Корея.
Състоянието на съоснователя на Microsoft е оценено на 79,5 млрд. долара. От Trading economics са пресметнали, че БВП на Северна Корея е 15,45 млрд. долара. В Световната банка няма официални данни.

8. Ако столицата на Северна Корея беше американски град, щеше да е четвъртият най-многолюден.
Населението на Пхенян е 2,843 милиона души. Теоретично столицата би изместила четвъртия най-населен град в САЩ – Хюстън, в който живеят 2,23 милиона души.

9. Северна Корея вкара гол на Бразилия на Световното първенство по футбол през 2010 г.
Страната все пак изгуби при краен резултат от 2-1 в полза на южноамериканската държава.

10. Северна Корея е с размерите на американския щат Пенсилвания.
Американският щат е с площ от 119 283 кв. км. Площта на Северна Корея е 120 538 кв. км.

11. По-малко от 20% от земята е обработваема.
Само 19,5% от земята на Северна Корея е обработваема. Тя е близо 23 000 кв. км. За сравнение – площта на американския щат Ню Джърси е около 22 500 кв. км.

12. Броят на хората, които са годни за военна служба в Северна Корея, е 2,5 пъти колкото населението на Норвегия.
Има 6,515 милиона мъже, годни за военна служба, и 6,418 милиона годни жени. Взети заедно, правят 12,933 милиона души.
Населението на Норвегия е около 5,1 милиона души.

13. Едва 2,83% от пътищата в Северна Корея са павирани.
В Северна Корея има 25 554 км пътища, но едва 724 км са павирани.

14. Северна Корея се смята за най-корумпираната страна в света – наравно със Сомалия
Всяка година бива публикуван индексът за възприятие на корупцията. През 2014 г. Северна Корея беше определена за най-корумпираната страна в света, наравно със Сомалия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *