14 000 българи не успяха да се пенсионират тази година заради нови правила

В края на миналата година депутатите одобриха пенсионната реформа, която включва следните промени: стажът и възрастта се увеличават с по 4 месеца на година, достигайки 63 години за жените през 2020 и 65 за мъжете през 2017. За работещите при първа и втора категория труд, т.е. при тежки условия, се изисква по-малко стаж и възраст. За полицаи и военни има изискване само за стаж – 27 години. А за професии като летец, парашутист и водолаз са необходими 15 години. От 2013 за военните ще бъде въведено и изискване за възраст.
Какъв е ефектът от промените? През тази година до пенсия не са стигнали близо 14 хиляди българи, а през следващата – около 500 военни няма да могат да се пенсионират, тъй като няма да отговарят на новото изискване за навършени години.
За първите 9 месеца на годината при новите условия са се пенсионирали близо 59 хиляди българи. Сийка Пенчева е една от тях. Изчакала да навърши 60 години и 4 месеца, и през август подала документи. Размерът на пенсията й вече е ясен – 250 лева за 38 години трудов стаж.
„Пенсиите се изплащат от осигуровките на работещите, при положение, че не се плащат осигуровки на пълните заплати, при положение, че много млади хора заминаха за чужбина и не са тук, населението ни застарява – откъде пари за пенсии, добре, че и това получаваме. Така, както върви, не знам след години дали ще има пенсионери в България”, казва жената пред bTV.
В момента броят на пенсионерите у нас е около 2,2 милиона. 60% от тях са с пенсия до 271 лева. Заради по-малкия брой нови пенсионери през тази година, се очаква разходите на НОИ за пенсии да бъдат с 38 милиона по-малко. А тези, които се готвят за пенсия през 2013-а, трябва да предвидят, че от януари стажът и възрастта скачат с по още 4 месеца.
В случай, че не ви достига стаж, за да се пенсионирате – може да си купите до 5 години. Тази година това са направили 2 000 души. За сравнение през 2010-а стаж са си купили 13 000.
От закупен стаж през тази година в НОИ са постъпили около 9 милиона лева. Около 19 хиляди българи пък получават пенсия, благодарение на придобит стаж в чужбина. 3200 от тях са с трудов стаж в Гърция.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *