15 евро на ден за затворен бизнес в Чехия

Заведенията, принудени да бъдат закрити поради антикоронавирусни мерки, трябва да получават обезщетение от държавата от 400 чешки крони /15.3 евро/ на служител или самостоятелно наето лице на ден. Програмата Covid – Gastro беше одобрена от правителството преди дни, заяви министърът на промишлеността и търговията Карел Хавличек.

Национални съкровища на Чехия: Литомишъл - Българска национална телевизия

Освен ресторанти, търговци на дребно, фризьорски салони и казина ще могат да получат финансова подкрепа. Ресторантьорите също ще могат да поискат държавна подкрепа, например за съпруга, която работи в този бизнес. Ще бъде възможно да се комбинира тази държавна подкрепа с други програми за подкрепа (Antivirus + Covid Rent II).

Държавата ще оказва подкрепа на предприемачи, чиято дейност е била ограничена или преустановена между 14 октомври и 10 януари, а сумата ще бъде преизчислена според броя дни, в които е трябвало да затворят своите обекти поради правителствени ограничения.

Чехия облекчава някои рестрикциите, въведени заради коронавируса - NOVA
Министерството на промишлеността и търговията обаче няма да компенсира официалните празници или онези дни, когато ограниченията са временно смекчени. Министерството все още не е публикувало датата, от която ще може да се иска обезщетение или подробности относно подаването на заявления.

Програмата, наречена Covid – Gastro, има за цел да помогне на гастрономическия сектор, като правителството отделя общо 2,5 млрд.чешки крони / 1 евро = 26.14 чешке крони/ от държавния бюджет за програмата.

Едни от най-красивите градчета в Чехия (СНИМКИ) - Любопитно | Vesti.bg

Дейностите, които могат да получат помощ:

Ресторанти и барове;

Музика, танци, игри и подобни социални клубове и дискотеки;

Концерти и други музикални, театрални, филмови представления;

Сватбени организатори;

Циркове и вариететни шоу програми;

Организиране на поклонения и подобни традиционни събития;

Конгреси и други образователни събития;

Хазарт и залагания;

Организиране на търговски панаири;

Експлоатация на закрити спортни съоръжения, фитнес зали и фитнес центрове, изкуствени басейни, уелнес съоръжения;

Фризьорски и козметични салони;

Зоопаркове;

Музеи, галерии, изложбени пространства, замъци, замъци и подобни исторически или културни обекти, обсерватории и планетариуми./източник:www.praguemorning.cz

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *