168 000 000 деца по света работят вместо да учат

Само в България за първите пет месеца на настоящата година са поискани 600 разрешения за наемане на работа на лица, ненавършили 18 годишна възраст. На 506 от тях е отговорено положително. Най-често децата са принуждавани от родителите си да работят заради бедността, ниското заплащане и липсата на постоянна работа за възрастните. – See more at: http://novinite.bg/articles/114333/168-000-000-deca-po-sveta-rabotyat-vmesto-da-uchat#sthash.RPIOleqY.dpuf

В символ на кампанията срещу детския труд през 2016 г. се превърна историята на 16-годишната индийка Лека, която е принудена да работи до пълно изтощение по 16 часа на ден в текстилна фабрика, произвеждаща продукция за световноизвестни марки. Дори след като попада в болница, баща й я убеждава да се върне на работа, за което Лека заплаща с живота си. Според доклад на МОТ много често причината за появата на детския труд е семейството.

По данни на организацията 168 милиона деца по света полагат труд вместо да учат. Част от тях участват и в снабдителни вериги, разпространени в селското стопанство и рибарство, производството, услугите и строителство. „Във веригата за доставки детският труд може да се използва в малки работилници или в частни домове и това го прави труден за откриване и контрол. Елиминирането на проблема засяга всички и изисква признаването му от правителства, организации на работниците и на работодателите“, отбелязват от Международната организация на труда. Целта на организацията е до 2025 г. да се заличат всички форми на детския труд. Основните двигатели за справянето с проблема са социалният диалог и тясното сътрудничество между институциите, смятат от МОТ.

novinite.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *