17 ваканционни комплекса се предлагат в момента в Созопол

Според проучване на инвестиционната компания „ГрийнЛайф“ в района на Созопол в момента се предлагат 17 комплекса.
Едва 4 от тях отговарят на изискванията на руските купувачи, което прави конкуренцията слаба, а кризата в този сегмент на пазара по-слабо осезаема, коментират от компанията,коятостартира строителството на своя шести ваканционен комплекс на Южното Черноморие – Paradise Gardens Beach&Sport Residence.
„Стратегията ни е да адаптираме проектите си спрямо новите условия на пазара и изискванията на новия тип купувачи, а не да замразяваме или отлагаме, тъй като знаем, че кризата изплаши редица инвеститори без опит, което прави конкуренцията много по-слаба и възможностите пред нас много по-големи“, коментира инж. Николай Пехливанов, собственик и изпълнителен директор на „ГрийнЛайф“.
Paradise Gardens Beach&Sport Residence се намира в района на Каваците и е част от големия ваканционен проект Paradise Dune Beach&Sport Resort, предлагащ редица допълнителни съоръжения за спорт и релакс.
Комплексът се състои от 170 апартамента, разположени в 6 самостоятелни сгради от 4 етажа. Разположен е на терен с 60% зелени площи. Комплексът разполага със самостоятелен плаж, тенис кортове, мини футболно игрище, баскетболен корт, плувни басейни с два водни бара.
Първоначалният замисъл е бил Paradise Gardens да бъде комплекс само от апартаменти, но засиленият интерес на руските купувачи към луксозни вили и къщи кара инвеститора да промени параметрите на проекта.
„Към момента сме реализирали 60% от апартаментите в комплекса и всички купувачи са руски граждани“, споделя Мариана Даскалова, директор Маркетинг и продажби на „ГрийнЛайф“.
„За тях покупката у нас е инвестиция, която ги спасява от ежедневното обезценяване на спестените рубли и в същото време престиж, като им предоставя възможност за няколко месеца през лятото да избягат от напрегнатия живот в големите руски градове“.
Цените на апартаментите в Paradise Gardens започват от 950 euro и достигат до 1400 euro за кв.м.
„Знаем, че на пазара все по-често се появяват имоти на цени под 600 euro за кв.м., но продажбата на всяка цена и под себестойността на имота в дългосрочен план не е добър знак за нито един инвеститор“, коментира инж. Пехливанов.
„Оттеглянето на английските купувачи не се случи поради високите ни цени, а заради външни причини. Задържането на вниманието на руските клиенти трудно може да стане с предлагането на съмнително качество на безценица и продажбите ни през последните месеци го доказват“, добавя той.
„Въпреки добрите обеми на продажби, които реализираме, ние също се съобразяваме с новите условия на световна криза и продаваме отстъпки“, признава Мариана Даскалова.
„Но те са в рамките на 10% и се получават при определени условия. Клиентите се интересуват горещо от тези промоционални предложения и този процес не е обвързан с финансовите им възможности“, допълва тя.
За „ГрийнЛайф“ спадът на продажбите спрямо предходната 2008-ма година е едва 10%, като очакванията им са през активния летен сезон интензивността на продажбите дори да се засили.
Ключът към успешното развитие в момент на криза е в поетапното и навременно реализиране на малки обеми и в бързото освобождаване от губещи вложения (например в земя), ако компанията е направила такива.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *