The Telegraph: 19 причини да посетите България

Британският The Telegraph публикува статия, в която се посочват 19 причини България да бъде посетена. Изтъкват се природните и културните забележителности на страната ни, красивите плажове, Националният парк „Пирин“, манастирите ни, отличната 4G връзка и много други предимства.

 

1. По-ниските разходи

Да, всеки се интересува от разходите, когато пътува. Един от най-популярните курорти в страната – Слънчев бряг, е определен за най-евтиното плажно убежище в Европа за 4-ти път от британския Post Ofiice. Вечеря с три ястия и бутилка вино струват 19,53 паунда, подчертава изданието.
2. Плажовете

Слънчев бряг звучи идилично, нали? Повечето плажове са прекрасни.
3. Има прекрасни крайбрежни градчета

Почти една трета от крайбрежието на Черно море е съставена от плажове със златен пясък. Като пример е посочен Несебър, наречен „Перлата на Черно море”, който е под егидата на ЮНЕСКО. Има още много красиви места по плажната ивица.
4. Невероятни планини

Красотата на България не се изчерпва с плажовете. В страната има живописни планини. Като пример изданието изтъква красотата на Рила и нейните езера.
5. Рай на земята, почти

Връх Мусала е най-високият в страната  – 2925 м. Миналата година един от авторите на „Телеграф” – Пол Блумфийл, обяснява така: „Ако има рай на земята, то той е на 60 км на юг от София, към връх Мусала”.
6. Национален парк Пирин.

Защитен от ЮНЕСКО, Пирин е идеално място за катерачи.
7. Има повече от 120 манастира

Един от най-популярните е Рилският манастир, основан през 10-и век. Също под егидата на ЮНЕСКО. Разрушен е през 19-и век при пожар, след което е изграден наново и сега е „шедьовър на творческия гений на българския народ”, според организацията на ООН.
8. Реликвите от комунизма

Като някогашен член на Източния блок, България пази много реликви от социализма и комунизма, включително пищни сгради в сталинистка архитектура. За пример се посочва Ларгото в София, където е оформен ансамбъл от 3 сгради на социалистическия класицизъм – бившият Партиен дом, Президентството и Министерския съвет.
9. Паметникът на Бузлуджа

Този монумент, посветен на Българската комунистическа партия, построен на връх Бузлуджа в Централния балкан, е друг пример за соц архитектурата.
10. Удивителни катедрали

Освен символи от соца, в страната има невероятни сгради, сред които катедралата „Св. Александър Невски“ в София, която е една от най-големите православни катедрали в света и втората най-голяма на Балканите, може да събере 10 000 души.
11. Древното минало

Както свидетелстват античните римски амфитеатри, България има древно минало. Амфитеатърът в Пловдив, построен през 2-ри век от н.е. е един от най-добре запазените в света и до днес се използва за представления, като може да събере до 3500 души.
12. Здравословната и вкусна кухня

С толкова много места и забележителности, които да се обиколят и видят, ще се нуждаете от сили. Какво по-добро от местната вкусна и здравословна кухня? Освен кюфтето, трябва да опитате прясна риба по Черноморието, гювеч и ритуален хляб като погача и кравайче.
13. Напитките са огнени

Националното питие е ракията – плодова алкохолна напитка, правена най-често от ферментирала гроздова или сливова мъст, обяснява „Телеграф” на британските читатели. И предупреждава, че докато в магазина може да се намери 40-градусова, то домашно варената достига и до 80 градуса.
14. Карането на ски

В България са някои от най-добрите места за ски. Най-популярният зимен курорт е Банско в Националния парк Пирин, пояснява изданието.
15. Партита

В страната се провеждат много събития, фестивали, концерти. За пример е посочен фолклорен фестивал в планината.
16. Може да видите истинска мечка

Да, в планините живеят свободно между 400 и 700 кафяви мечки, според местни екологични организации. Има туроператори, които са специализирани в турове за наблюдение на мечки.
17. Белоградчишките скали

Малко замъци са така солидни, но крепостта датира от римски времена. За последно е ползвана като военно укрепление през Българо-сръбската война през 1885 г., уточнява изданието.
18. Пещерите

Не се оставяйте да ви уплашат 30-те хиляди прилепи, живеещи в Деветашката пещера край бреговете на река Осъм. Тя е открита през 1921 г., на места достига височина от 100 метра и е пълна със сталактити и сталагмити.
19. О, и да, има отлична 4G връзка

Така че посещението си струва, завършва изданието.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *