2 трилиона евро струва обединението на Германия

Обединението на Германия струва почти 2 трилиона евро. Това съобщава в днешния си брой вестник „Велт ам Зонтаг“, цитиран от радио Deutshe Welle. Вестникът се позовава на изследване, проведено по поръчка на изданието от няколко икономически института.

Експертите са отчели всички разходи, включително финансовите средства, отпуснати за стимулиране на икономиката, вливането на пари във фондовете за социално осигуряване, субсидиите на Европейския съюз и други отчисления.

От цялата сума от 60 до 65% са изразходвани за социални разходи, включително плащанията на пенсии. По данни на Института за икономически изследвания ifo, в периода от 1991 до 2013 мерките за стимулирането на икономиката в източните провинции ежегодно са възлизали на 14,5 милиарда евро. Преките финансови преводи от 1991 до настоящия момент възлизат на 560 милиарда евро.

В същото време експертите отбелязват, че и занапред жизненият стандарт на средностатистическия жител на Изтока ще бъде едва две трети от нивото на германците от западните земи.

„В близко бъдеще Изтокът едва ли ще догони Запада“, коментира експертът Йоахим Рагниц. В същото време представителят на федералното правителство, отговарящ за развитието на източните региони, Ирис Гляйке подчерта, че изравняването на жизнения стандарт остава една от приоритетните задачи на властите. Става дума за подобряване на инфраструктурата, медицинското осигуряване и условията на живот.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *