2.7 млн. са безработните в Германия

Безработицата в Германия се понижи неочаквано през последния месец на 2020 г. въпреки въведения от средата на декември строг локдаун за ограничаване на коронавирусната инфекция, показват данни на Федералната агенция по заетостта.

Безработицата в Германия на най-ниското си ниво след обединението

В същото време обаче повече германски трудещи се бяха включени в държавна схема за краткосрочно работно време, предназначена да защити работните места, информира economynews.bg.

Бюрото по труда на страната обяви, че броят на безработните в най-голямата европейска икономика е спаднал през декември на сезонно-коригирана база с 37 000 до общо 2,776 милиона след спад с 40 000 и през ноември, докато осреднената прогноза на финансовите пазари беше за увеличение с 10 000.h

Броят на безработните в Германия се увеличава - за първи път от 2013 г. :: Investor.bg

Безработица на сезонно-коригирана база остана за втори пореден месец на ниво от 6,1% при очаквания за увеличение до 6,2 на сто, като това е най-ниското ниво на безработица от април 2020 г.

На некоригирана база нивото на безработица в Германия също остана без промяна в 5,9% спрямо ноември, като през декември броят на безработните германци на некоригирана база се повиши леко до 2,707 млн. от 2,699 млн. месец по-рано.

Броят на регистрираните свободни работни места достигна през декември 581 хиляди, което е със 105 хиляди по-малко спрямо година по-рано.

Помощи за безработни в Германия: Всичко най-важно

В същото време обаче броят на хората, които бяха включени в държавната схема за краткосрочно работно време, чрез която се защитава трудовия пазар от тежестта на коронавирусната пандемия, които са защитили пазара на труда от тежестта на пандемията, се увеличи през първите четири седмици на декември с цели 666 000, съобщиха още от Бюрото по труда. Това стана факт, след като частичният и последвалият го от средата на декември пълен локдаун в Германия включи затварянето на магазини от несъществено значение и принуди повече компании да съкратят работното време на своите служители.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *