С 20 млрд. евро Италия спасява слаби банки

20 милиарда евро, заделени от италианското правителство в специален спасителен фонд, ще бъдат достатъчни, за да се помогне за рекапитализиране и на други слаби банки освен Banca Monte Dei Paschi di Siena. Това заяви управителят на Централната банка на Италия Игнацио Виско, цитиран от агенция Ройтерс. Виско не назова по имена останалите банки, за които може да се наложи държавна помощ за укрепване на техния капитал, но банкери и анализатори посочват, че най-вероятно в скоро време ще трябва да бъдат увеличени финансовите баланси на Banca Popolare di Vicenza, Veneto Banca и на базираната в Генуа банка Carige.

Вече се очаква властите в Рим да инжектират около 6,6 млрд. евро в Monte Dei Paschi, поемайки по този начин 70% от акциите на банката, след като през декември най-старата кредитна институция не успя да събере средства от частни инвеститори.

За инжектирането на публични средства в Banca Monte Dei Paschi di Siena вероятно ще бъдат използвани около една трета от 20-те млрд. евро, заделени от правителството. Това означава, че има достатъчна възможност, за да се отговори на нуждите за рекапитализация и на други италиански банки, които отговаряj на условията, предвидени в Pакона за спасителния фонд, посочи Виско на финансова пресконференция в Модена.

Игнасио Виско също така каза, че италианските банки, изпитващи проблеми от ниските печалби, високите разходи и купищата „лоши“ кредити, натрупани по време на последната болезнена рецесия, вече не могат да отлагат толкова необходимото преструктуриране. В някои случаи те ще трябва да засилят своя капитал, докато за средните по размер банки е необходимо процес на сливане, за да се намалят разходите и да се повиши тяхната ефективност.

Шефът на централната банка заяви, че по-голямата част от лошите кредити на Италия са притежание на банки, имащи стабилно финансово състояние и поради това те не трябва да бъдат продавани веднага. Въпреки това, за по-слабите кредитори е от съществено значение да се отърват от влошените си дългове, допълни той.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *