20% скок на потребителските кредити и 14% на ипотечните за година

В политиката на централните банки на еврозоната и на политиката на Федералния резерв на САЩ (Американската централна банка) се корени причината за рекордно ниските лихвени равнища и нарастването на кредитите. Това заяви в сутрешния блок на БНТ Петър Андронов, главен изпълнителен директор на ОББ и кънтри мениджър на КВС Груп за България, и председател на УС на Асоциация на банките в България (АББ).20% скок на потребителските кредити и 14% на ипотечните за година.

Резултат с изображение за петър андронов

По неговите думи, ниските лихви в еврозоната и изобщо ниските лихви в основните икономики на света се пренасят и у нас и влияят и върху вътрешните лихвени равнища, включително и при кредитите. Андронов допълни, че българинът, като всички хора по света, когато има добри условия, е склонен да тегли кредити, а такива условия има от 7-8 години. Българската икономика постоянно нараства през този период, ръста на работните заплати пък изпреварват този на брутния вътрешен продукт (БВП). „Увереността на българина се увеличава, което е свързано и с нарастването на заетостта и изобщо с растящата икономика, затова и ръста на кредитите е голям, твърде голям“, подчерта Петър Андронов.20% скок на потребителските кредити и 14% на ипотечните за година.

„Този растеж е в рамките на 20% годишно. На ипотечните той е милиард и 600 млн. или около 14% годишно, което е най-големият растеж за последните 10 години“, обясни причините за рекордните повишения на заемите за домакинствата Петър Андронов.

Той определи като правилни предупрежденията на Българската народна банка (БНБ)

ипотечните кредити да се отпускат по-предпазливо

Причината е, че икономическите условия няма да са все така добри, а индикации за рецесия вече има в най-различни части от европейската икономика и особено в Германия. „Именно затова и Европейската централна банка (ЕЦБ) не бърза да понижава още лихвите си – тя изчаква да види как ще продължи развитието на икономиката и особено в каква посока ще се движи инфлацията“, допълни шефът на ОББ.

„В икономиката е като при времето и климата – има сезони. Има сезони и в икономиката, няма да е само слънчево времето. Хората трябва да внимават“, предупреди шефът на ОББ. Той ги призова да имат едно наум и оставят резерви и буфери, да преценяват възможностите си внимателно и тогава да предприемат стъпки, които влияят върху тяхното бъдеще 20-30 години напред, особено когато става дума за ипотечни кредити. „Тези решения трябва да се премислят добре и да не се вземат на ръба на риска, особено за ипотечните кредити“, подчерта председателят на АББ.

На въпрос дали скоро тенденциите ще се обърнат, Петър Андронов се позова на прогнозите на Европейската централна банка, която виждат един

труден период за европейската икономика

„Факт е, че основни икономика като Германия напоследък показват слабости. Други в продължение на 5-6 години не могат да излязат от кризата. Има доста рецесионни индикации в различни елементи от икономиката на Европа. Няма инфлация, което също е индикатор за растяща икономика. Това кара ЕЦБ да не бърза с промяна на лихвената си политика, да внимава и да изчака дотогава, докато има достатъчно симптоми за растяща икономика. Впрочем такива не са в изобилие в момента и затова тя не бърза с лихвите“, обясни банкерът.

Петър Андронов беше категоричен, че в момента

няма причина да се мисли и говори за световна финансова криза

подобна на тази от 2008 г. „Не се наблюдава натрупване на такива големи дисбаланси, няма свръхнатрупване в отделни сегменти на пазарите, което да доведе до пренареждане и сериозен трус“, аргументира прогнозата си банкерът. В същото време той каза, че рано или късно такъв период ще настъпи, защото той се движи и от политическите амбиции и реалности. „Изборите в САЩ са сериозен елемент на това разсъждение и не могат да бъдат пренебрегнати. Има доста други фактори като Brexit, които ще повлияят на европейските икономики“, допълни Андронов.

Какво ще бъде влиянието на Brexit

Според него, Brexit ще повлияе на първо време и непосредствено на онези, които директно са въвлечени в търговски отношения с Великобритания – на първо място това са близките й съседи, по-големите европейски икономики – Германия, Холандия, Белгия, Франция, Испания. „Те обаче са наши търговски партньори. Германия е най-големият ни търговски партньор. Ако Германия забави растежа си, ние индиректно ще усетим този ефект, защото голяма част от нашия бизнес е ориентиран към тези страни и тяхното забавяне ще се пренесе косвено и върху нас“, обясни Андронов как България ще бъде засегната косвено от Brexit.

Кога ще влезе България в Еврозоната

Председателят на АББ не пожела да се ангажира с конкретен срок за влизането на България в Еврозоната, дори посочи, че на този етап е нереалистично да се прогнозира кога страната ни ще влезе в т.нар. „клуб на богатите“ в ЕС, защото има много фактори, които могат да променят ситуацията. Като председател на банковата асоциация, Петър Андронов каза, че българските банки приветстват членството на страната както в единният валутен механизъм, така и в Банковият съюз. По този повод той каза: „Банките обичат да имат сигурност, колкото повече правила има, толкова средата е по-предвидима и това е домре за системата.“

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *