200 000 са новите жители в българските села

Повече от 200 000 са новите жители в българските села през последните две години, като 52% от хората, преместили се на село, са в трудоспособна възраст. Това стана ясно по време на първата от серията експертни бизнес дискусии на Imoti.net.

70% от преместилите се на село идват от големите градове, 27% от чужбина. Повечето са с финансови възможности, престижни професии, работещи в големи компании в САЩ, Канада и Европа.

Председателят на Асоциацията на българските села Борислав Борисов посочи, че само за изминалата 2021г. общият брой на новорегистрираните жители на село е 108 550 души, а прогнозата за 2022г. е около 90 000 души да се изместят за постоянно в българските села.

В селата около Пловдив, Велико Търново, Стара Загора и Ловеч търсенето на къщи надхвърля предлагането повече от 10 пъти. Търсят се предимно готови за нанасяне къщи, къщи с двор от минимум 1 дка., къщи в нови жилищни комплекси, парцели в регулация и бизнес имоти като складове, цехове, ферми и др.

По време на експертната дискусия Младен Митов, анализатор от Явлена недвижими имоти, отбеляза, че през последните две години се наблюдава ръст от 29% на цените на жилищата в София, като през първото тримесечие на 2022г. покачването е със средно 2,5 – 3%.

Очакванията са за по-голяма сдържаност на пазара на недвижими имоти – наблюдава се намаляване на търсенето на имоти, отлагане на кредити и изчакване.

Приказните села на Родопите - Широка лъка - Spisanie.to

Очакванията за повишаване на цените на новото строителство са не само заради поскъпването на строителните материали, а и заради оттеглянето на продавачите на жилища старо строителство. Това мнение изрази Теодора Димитрова, представител на Ера недвижими имоти.

Георги Шопов, председател на Управителния съвет на Националната асоциация на строителните предприемачи, посочи, че въпреки сериозното повишение на цените на строителни материали нито една компания от НАСП не е предприела индексиране на договорите с купувачите „на зелено“. Той отбеляза, че асоциацията изчаква решение на МРРБ за единна политика на строителния бранш и предлага мерките да не бъдат само в тежест на купувачите, а да бъдат разумно споделени с инвеститори и строители.

Район „Витоша“ в София е с най-много издадени разрешителни за строителство в столицата през миналата година. Това посочи кметът на район „Витоша“ Теодор Петков. Той запозна присъстващите на работната среща и с предстоящите проекти. Сред тях са изграждане на канализация в кв. Драгалевци, канализация, водоснабдяване и асфалтиране в кв. Симеоново, строителство на комплекс от къщи в Малинова долина, изграждане на комплекси от къщи с големи дворни пространства в района над Царско село, построяване на детска градина и училище в Манастирски ливади – запад.

По време на работната среща Даниела Иванова от Пощенска банка представи Първи онлайн център за жилищно кредитиране, който улеснява потребителите не само с онлайн кандидатстване, но и с одобрение на жилищния кредит изцяло в дигитална среда. Клиентите на центъра са предимно на възраст до 30 години, със среден нетен месечен доход над 3500 лв. и купуват най-често имоти в строеж с две спални.

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *