210 хиляди са сезонните работници от България и Румъния в ЕС

През първото лято от членството на България и Румъния в Европейския съюз зачестиха новините за български и румънски сезонни работници в старите еврочленки, коментира „Дойче Веле“.

По 8350 източноевропейци пристигат във Великобритания всекидневно, сочат последните официални данни. Само румънците и българите вече са достигнали 210 хиляди на брой, а разрешенията за работа за българи и румънци са едва 20 хиляди.

Тоест, останалите работят нелегално, много често в селското стопанство. Тези дни Би Би Си съобщи за 40 български работници в селското стопанство, оставени цял месец без заплати, които били принудени да се прехранват от бракувана селскостопанска продукция.

Фирмата, която ги е наела, била санкционирана от британската служба, издаваща лицензите, заради това че ги е подлагала на експлоатация в условия, заплашващи здравето им.

Подобни новини идват и от други страни в ЕС, например в Холандия, макар че сезонните работници в повечето случи не се оплакват. „Там, където навремето поляците беряха зеления фасул, сега се трудят румънци и българи.

Те не се оплакват, не пият и цял ден здраво работят. Включително инженери и студенти“ – това е подзаглавие на статия в холандския вестник „Ен Ер Се Ханделсблат“ за масовото навлизане на румънски и български сезонни работници в страната.

Само в района на Бреда в селското стопанство вече работят повече от 2000 румънци, пише вестникът и припомня, че гражданите на приетите в ЕС през 2004 година държави вече могат да работят свободно в Холандия, без специална трудова виза.

Това обаче не важи за румънците и българите, които все още се нуждаят от работна виза и могат да я получат само от работодател, който не успява да си намери местна работна ръка.

Работодателят, който подава молба за такава виза, трябва да подпише споразумение, че ще плаща на своите задгранични работници обичайната надница и ще им осигури подходящ подслон.

Румънците, за които разказва холандският вестник, са много доволни, понеже получават неколкократно повече, отколкото у дома си, където взимали по 250 евро на месец.

Един от тях, на име Захария, който вече трето лято работи в Холандия, изтъква предимствата на румънци и българи пред работниците от другите източноевропейски страни, приети по-рано в ЕС – например поляците:

„Те поработят един час, после половин час почиват. Докато ние работим без прекъсване и шефът е много доволен от нас, питайте го. Ние винаги излизаме на работа, дори когато вали като из ведро“.

Захария мисли дали да не остане завинаги в Холандия. Вече обичал тази страна, колкото и Румъния и бил особено доволен от демокрацията и толерантността. Чувствал се добре в Холандия, защото според него румънците не навсякъде са добре дошли.

„В Германия няма място за румънски работници, там ни гледат отгоре и ни смятат за мързеливи цигани,“ казва той пред холандския вестник „Ен Ер Се Ханделсблат“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *