2,3 трлн. долара загубиха пазарите след сривовете на фондовата борса в Китай

Загубите от двата срива на Шахайската фондова борса през първата търговска седмица за 2016 година, негативните ефекти от които се разпространиха както към Стария континент, така и в САЩ, надхвърлиха 2,3 трлн. долара, предаде „Файненшъл таймс“.

Инвеститорите, притеснени от динамиката на фондовата боса в Китай, започнаха масово да разпродават ценни книжа и изтеглиха от пазарите милиарди долари.

В САЩ индексът S&P 500 загуби пазарна капитализация в размер на 864 млрд. долара, след като започна търговията с най-слабите четири последователни дни в историята си. Тази стойност е по-висока от сбора на пазарните оценкит на IBM, Amazon, McDonald's,Intel и Bank of America.

„Нарасналата чувствителност на китайските политики към рисковите активи е относително нов феномен. Вече виждаме как дори и леките спадове на китайския юан може да доведе до големи последици за световните пазари“, коментира Марк Хейфеле, ръководител на инвестиционното подразделение на UBS Wealth Management.

Анализ на акциите на повече от 6 000 световни компании е показал, че три пети от тях са регистрирали спад от 20%. Акциите на общо 5 372 компании са се свили с поне 10% от 52-седмичния си връх.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *