260 лева за тон пшеница в началото на жътвата

260 лева за тон пшеница се плаща на земеделците в началото на жътвата, съобщи за „Монитор“ Ася Гочева, изпълнителен директор на Асоциацията на зърнопроизводителите.

Тази година цената е по-висока спрямо 2016 г., тъй като тогава стопаните са получавали около 220-230 лева за тон. Причината е, че всяка година изкупната цена в началото на жътвата е по-висока, но по време на кампанията намалява. Ниските запаси също допринасят за увеличението на цената.

Гочева разясни, че цената на един тон пшеница, натоварена на кораб, в момента е 280 лева, но директно купена от полето или от склада на фермерите

 

тя е с 20-30 лева по-малка

 

По думите й производителите през миналата година са получавали с 15-20% по-ниска цена спрямо 2015 г., тъй като в световен мащаб се е отбелязал ръст в производството на зърно.

„Всичко зависи от преходните запаси в световен мащаб, както и от ситуациите с реколтите в отделните държави“, обясни експертът.

Според Гочева състоянието на есенните култури – пшеница, ечемик и рапица, в Северна България е добро. „Проблеми заради засушаването има при пролетните култури на места в Бургаския край и Добричко. Валежите, които паднаха в страната през последните дни, повлияха благоприятно на посевите. Картината е много шарена, дори в рамките на едно землище. Може да се даде ориентировъчна обща картина, но не може да се генерализира за всички стопанства“, бе категорична тя.

Гочева сподели, че градушките, които паднаха в края на май и началото на юни, са унищожили реколтата почти на 70 на сто. А при пролетните насаждения

 

пропадналите площи са дори на 100%

 

„Има много големи щети при рапицата в Старозагорския и Пловдивския регион, където има регистрирани над 70% унищожени посеви. Причината е, че те не са успели да оцелеят през зимата и заради недостатъчната влажност на почвата през есента“, разясни председателят на асоциацията.

Все пак Гочева изрази надежди, че има възможност някои стопанства да получат по-добър добив от миналогодишния си, но всичко зависи от климатичните условия.

Както „Монитор“ вече писа, зам.-министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев коментира, че над 5 млн. т се очаква да бъде реколтата от пшеница тази година. По данни на ведомството около

 

11 млн. дка са засети с пшеница

 

а 1,3 млн. дка – с ечемик.

Според данните около 343 хил. тона е остатъкът от пшеница от миналата година, като се очаква към края на месеца да има налични като остатък 270 хил. тона от старата реколта, информира monitor.bg.

Относно ечемика се очаква добивите да достигнат приблизително количествата от 2016 г. По думите на Добрев предходният остатък от ечемик към 9 юни 2017 г. е 39 хил. тона, а наличната рапица – 32,6 хил. тона.

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *