29% от германците са без спестявания

Изследването по поръчка на банка ING обхваща 13 европейски държави. Актуалните данни от него сочат, че 29 процента от анкетираните 1 000 германски граждани нямат никакви спестявания. В повечето от останалите страни, участващи в традиционното допитване в Европа, делът на хората без спестявания е много по-нисък.

Малко или много са 8,50 евро на час? | Начало | DW | 04.07.2014

Същевременно се отчита намаление в дела на германците без спестявания в сравнение с миналата година, когато те са съставлявали 31 процента. „Страхът от икономическите последствия от кризата очевидно подтиква хората да пестят повече – ако могат“, заключават експертите от ING, информира economynews.bg.

Половината от германците заявяват, че разполагат със спестявания в размер на повече от три нетни месечни заплати. Ако вземем предвид и участниците в анкетата, които не са пожелали да отговорят на този въпрос, делът им нараства до 59 процента. По-висок е той само във Великобритания и в Люксембург.

Животът в Германия - с 3500 евро на домакинство

Все повече безработни и социално слаби

Същевременно Агенцията по труда в Германия отчита ново покачване на броя на безработните в страната вследствие на кризата с коронавируса. През юни хората без работа са били 2,85 милиона – с 40 хиляди повече, отколкото през май, и 637 хиляди повече в сравнение с миналата година. Процентът на безработните се е увеличил с 0,1 процента – на 6,2 на сто.

Заради кризата е нараснал и броят на германците, които разчитат на социални помощи: 4,08 милиона през юни, или със 152 хиляди повече, отколкото през юни 2019-а. Както отбелязват от Агенцията по труда, от тези цифри следва, че 7,5 процента от хората в трудоспособна възраст са зависими от държавните финансови помощи.

С колко пари живеят домакинствата в Германия?

Икономиката ще се възстанови през 2021 г.

Институтът за икономически проучвания „Ифо“ (ifo) очаква германската икономика да успее да се възстанови от кризата до края на следващата година. След рекордния срив на брутния вътрешен продукт (БВП) през второто тримесечие с 11,9 процента, за следващите две тримесечия се прогнозират по-ниски показатели: 6,9 и 3,8 процента. Регистрираният спад се дължи на ниската производителност на стоки и на услуги по време икономическия застой заради пандемията. Междувременно има известно подобрение, особено в някои сектори на икономиката.

Какво трябва да знаете за заплатите в Германия - 【Новини от света ...

Въпреки добрите очаквания, икономиката като цяло ще се свие през тази година с 6,7 процента – колкото никога в следвоенните времена. След това обаче ще има ръст: през 2021 брутният вътрешен продукт ще нарасне с 6,4 процента. Ще рече, че към края на следващата година ще могат отново да се достигнат нивата от края на 2019-а, прогнозира Тимо Волмерсхойзер от института „Ифо“.Източник: DW

 

 

 

 

financebg.com

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *