3 пъти по-малко българи планират лятна почивка

Българите вече са много по-предпазливи в планирането на почивки: спрямо декември, намеренията за организирана почивка (на море, планина и т.н.) в летния сезон са намалели близо 3 пъти.

Коронавирус в България: скоро отново на работа и на училище, а ...

Това показва проучване на „Галъп интернешънъл“, проведено по телефона сред 1000 българи, преди летния туристически сезон. Проучването е проведено преди обявяване на част от правилата и мерките, свързани с възможността за почивка у нас и в чужбина (карантина, декларации и пр.).

Нови случаи на заразени с опасния коронавирус по света - NOVA
  Mного по-видим е спадът при намеренията за лятна почивка на море в чужбина – изчисленията показват намаляване от около 1.1 млрд. души, планиращи такава почивка преди месеци, до около 300 000 души сега. Близо 2/3 от онези, които все пак смятат да отидат на море навън, се насочват към Гърция, а около 30% – към Турция.

Мнозинство от 70%, по традиция, оценява потенциала на България за летен туризъм като добър или много добър. 1/4 са на обратното мнение, а малцина се колебаят. Кризата около коронавируса явно не променя общата представа за предимствата на туризма у нас.

Три пъти по-малко българи планират почивка на море или планина ...

72% от пълнолетните граждани подкрепят държавната помощ за българския туризъм. Подкрепата е до голяма степен автоматична и това показва ясен обществен инстинкт в кризата заради коронавируса.

Политика | Управляващите: Ваучери за стотици милиони за бг почивка ...
 За над 80% от планиращите лятна почивка намеренията са за пътуване с автомобил. Регистрира се очакван отказ от самолетния транспорт.

Планираната продължителност на лятната почивка (9 дни средно) незначително нараства. Относителният дял на планирани по-високи разходи също нараства (1321 лв. средно).

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *