3 хил.лв. е средният банков депозит

Финансовото богатство на домакинствата достигна 52.9 млрд. лева към края на септември 2013 г., нараствайки с 1.2 млрд. лева през третото тримесечие. Темпът на нарастване се забавя до 10% годишно в сравнение с 12% през 2012 г., но остава по-бърз от 2008 и 2009 г. През 2013 г. станахме свидетели на първите сигнали за съживяване на потреблението, като оборотът в търговията нарасна в седем поредни месеца. Това показва редовният тримесечен доклад на Industry Wacth „Лични Активи в България: Финансово богатство и пазар на жилища, четвърто тримесечие на 2013 г.“
Какво още показва проучването?
Лихвите по депозитите се понижават спрямо нивата от година по-рано до 3.6% годишно, а несигурността в икономиката постепенно намалява. Пазарът на труда вече показва признаци на възстановяване, като заетостта се стабилизира, макар и на много по-ниски нива в сравнение с периода преди кризата. Понижението на цените (т.н. дефлация) през последните няколко месеца даде възможност на домакинствата да спестят част от текущите си разходи.
Депозитите на населението нарастват и през последните месеци на 2013 г., но „едва“ с 9% годишно през октомври в сравнение с 12% в периода 2010-2012 г. Общият брой на банковите влогове намалява, а средният размер на банковия депозит се увеличава до над 3 хил. лева към края на септември.

Българите притежават жилища на стойност над 138 млрд. лева в градовете към края на септември 2013 г. По този начин съвкупното (финансово и жилищно) богатство на домакинствата надхвърля 191 млрд. лева.
През последните тримесечия трайно се увеличава броят на областите, които отчитат ръст на жилищните цени спрямо предходното тримесечие – до 11 през третото тримесечие на 2013 г. Този индикатор още веднъж затвърждава хипотезата, че пазарът на жилища постепенно се възстановява на национално равнище.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *