3.4% ръст на световната икономика очаква ОИСР

В новия годишен доклад „Световни икономически перспективи“ Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) понижи своите прогнози за глобалния икономически растеж през 2014-а година и вече очаква повишение на глобалния БВП от 3,4% при предишна прогноза (през ноември 2013-а) за растеж от 3,6%. За следващата година ОИСР очаква ускоряване на световния икономически растеж до 3,9%.

Въпреки, че виждаме по-добри икономически данни, все още не сме вън от опасност, като продължава да има низходящи рискове пред глобалния икономически растеж, заяви генералният секретар на организацията Анхел Гурия, цитиран от БНР. По думите му остават в сила както по-ниския икономически растеж, така и много високите нива на безработица.

Според ОИСР силно развитите икономики ще имат нарастваща роля като двигател на световното икономическо възстановяване, тъй като развиващите се икономики, които представляваха основна движеща сила в миналото, вървят в момента доста несигурно.

Базираната в Париж организация понижи и прогнозите за растежа на БВП на САЩ през настоящата година до 2,6% спрямо ноемврийска прогноза от 2,9%, дължащо се на слабия икономически старт на годината на фона на необичайно лошото зимно време. Въпреки тази по-ниска прогноза, ОИСР очаква американското икономическо възстановяване да продължи да укрепва, поради което Фед трябва да приключи настоящата програма за „количествени улеснения“ до края на настоящата година и да започне да повишава американските лихви през 2015-а година.

ОИСР вече очаква и по-слаб растеж през 2014-а година на БВП на Япония от 1,2% спрямо предишна прогноза за растеж от 1,5%.

В същото време Организацията за икономическо сътрудничество и развитие повиши забележително прогнозата за растежа на БВП на Великобритания през настоящата година до цели 3,2% спрямо предишни очаквания за растеж от 2,4%.

ОИСР повиши слабо и прогнозата за икономическия растеж на еврозоната до 1,2% от ноемврийската прогноза за растеж от 1,0%. Въпреки очаквания по-добър растеж на региона, организацията препоръча на ЕЦБ да предприеме незабавни мерки, за да предотврати заплахата от дефлация в еврозоната – вредната низходяща спирала на цените, която може да подкопае доверието на бизнес и на потребителите в региона.

Базираната в Париж организация призова ЕЦБ да понижи основната репо лихва до нулево ниво (от настоящо ниво от 0,25%) и да задържи тази нулева лихва поне до края на 2015-а година, като в същото време препоръча и въвеждане на отрицателна депозитна лихва („наказателна“ лихва по паричните средства на търговските банки, държани в ЕЦБ). ОИСР посочи, че при необходимост Европейската централна банка може да се наложи да предприеме и по-радикални действия, ако инфлацията в еврозоната, която през април отскочи слабо до 0,7% от 0,5% през март, остане далеч под ценовия прицел на ЕЦБ от малко под 2,0%. Според организацията подобни решителни мерки могат да включват покупки на финансови активи – програма за „количествени улеснения“ подобна на програмата на Федералния резерв на САЩ.

ОИСР направи солидна низходяща ревизия на прогнозата за растеж на БВП на Китай през настоящата година до 7,4% от предишна прогноза през ноември 2013-а година за китайския икономически растеж от 8,2%, визирайки прекратяването на строителния бум и затягането на кредитните условия в страната.

Според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие едно от най-слабите звена сред развиващите се пазари ще бъде икономиката на Русия, като руският БВП ще се повиши с едва 0,5% през настоящата година – далеч под ноемврийската прогноза за растеж от 2,3%. Руските власти ще трябва да се преборят с бързо изпаряващото се бизнес и потребителско доверие, както и със солидната волатилност и трусове на руските финансови пазари в резултат на украинската криза и санкциите наложени от страна на Запада, се посочва в новия доклад на базираната в Париж огранизация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *