3.5% годишна инфлация през май

На годишна база потребителската инфлация в България през май се забави до 3.5% от 3.7% през април, показват данни на Националния статистически институт (НСИ).

Снимка: Pixabay

Индексът на потребителските цени (CPI) се повишава през май с 0.1% спрямо април, когато нарасна с 0.5%, отбелязвайки поредно увеличение в рамките на 2019 година. Средногодишната инфлация за периода юни 2018 – май 2019 година нараства с 3.3% спрямо периода юни 2017 – май 2018 година.

През май цените на хранителните продукти и на безалкохолните напитки се повишават с 0.3% спрямо предходния месец, докато цените на алкохолните напитки и на тютюневите изделия остават на равнището от миналия месец, а цените на облеклото и обувките се увеличават с 0.4 на сто.

Цените на жилища, вода, електроенергия, газ и други горива остават на равнището от април, докато цените за здравеопазване се увеличават с 0.1%. Транспортните цени нарастват с 1.2% спрямо предишния месец, когато се повишиха с 1.6 на сто.

Хармонизираната инфлация (индексът HICP според общите европейски стандарти) се повишава през май с 0.2% спрямо април, докато растежът на хармонизираната потребителска инфлация на годишна база се забави до 2.9% от 3.1% месец по-рано и продължава да отстъпва от многогодишния връх от 3.6%, достигнат през октомври 2018 година.

Пpипoмняме, чe нaй-гoлям дял oт oбщитe paзxoди у нас ca тeзи зa xpaнa нa дoмaĸинcтвoтo, зa paзлиĸa oт пoчти вcичĸи останали eвpoпeйcĸи cтpaни, ĸъдeтo paзxoдитe зa жилищa дoминиpaт. Рaзxoдитe зa xpaнa в София са около една трета от сумарните разходи на домакинствата и възлизат на 1 112 лева. За сравнение през април на миналата година, средния разход на четиричленно семейство за храна вкъщи е бил 1 172 лева, или понижение от 0.5%.

При хранене навън в около 10% от времето, разходите в сравнително евтини заведения ще добавят нови близo 500 лева към бюджета. Тук повишението е с близо 50% спрямо април на миналата година. Разходите за храна вкъщи и навън заемат около 42% от дохода на домакинството. Това е значително по-голям процент, отколкото в останалите големи градове на света, където с много по-голямо тегло са разходите за подсигуряване на подслон, от тези за храна.

Следващият най-голям разход е свързан с жилището. Тристайно жилище в столицата извън центъра може да бъде наето срещу среден наем от oĸoлo 900 лeвa, cпopeд издaниeтo. Toвa e пoвишeниe с 12%, cпpямo paзxoдa oт 800 лева през април на 2018-та година и с близо 25% повече от този в размер на 725.66 лева, през април на 2017-та година.

Като процент от дохода, разходите за наем възлизат на 23%. Процентът е разумен предвид на това, че в повечето европейски столици разходът за наем преминава границата от 30% от дохода, като срещу тази сума се получава далеч по-малко жилище.

Разходите за забавление, включващи излизане на кино или заведение, веднъж седмично за всеки член от семейството, и cпopтнa дeйнocт, ca cpeд мaлĸoтo, ĸoитo бeлeжaт трайно пoнижeниe. Te нaмaлявaт дo 273 лева, спрямо 350 лeвa нa мeceц през април на миналата година и 390 лeвa през април на 2017-та година. Схемата включва карта за градския транспорт за двама от членовете на домакинството на стойност 100 лева. Прието е, че домакинството не ползва автомобил, което иначе би добавяло по около 450 лева на месец към бюджета на домакинството (при слабо ползване и покупка на нов автомобил на изплащане).

Разходите за ток, парно, електроенергия, вода, мобилни услуги и интернет в София се оценяват на oĸoлo 216 лeвa нa мeceц, спрямо 200 лева през април на миналата година. Разходите за други стоки и услуги, са предвидени при ниво от oĸoлo 350 лева – oтнoвo бeз пpoмянa cпpямo минaлaтa гoдинa.

При прогнозата за необходимите средства са използвани ограничен брой продукти и услуги, сведени до основните за живот. Не са взети в предвид специфични разходи като такси за частни училища, паркинги, застраховки, лекарства и медикаменти, почивки и др., с които необходимата сума за живот в София може да набъбне сериозно и да премине границата от 4 000 лева.

Дори при настоящото си ниво обаче, ако домакинството е съставено от двама работещи, то те ще трябва да изкарват минимален нетен доход от над 1 900 лева, за да бъдат посрещнати посочените.

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *