3% e годишна инфлация през януари, отчита НСИ

През януари 2019 година инфлацията в България на годишна база се ускорява до 3.0% от 2.7% през декември, отбелязвайки по-силен растеж за пръв път от четири месеца насам, показват данни на Националния статистически институт (НСИ).

Резултат с изображение за инфлация

Индексът на потребителските цени (CPI) на месечна база се повишава с 0.5% спрямо декември, като това представлява първо увеличаване на инфлацията от октомври 2018 година насам.

Средногодишната инфлация за периода февруари 2018 – януари 2019 нараства с 2.9% спрямо периода февруари 2017 – януари 2018 година, информира infostock.bg.

През януари цените на хранителните продукти и на безалкохолните напитки се повишават с 1.6% спрямо предходния месец, докато цените на алкохолните напитки и на тютюневите изделия отчитат понижение с 0.2%, а цените на облеклото и обувките отбелязват спад с 4.2 на сто.

Цените на жилища, вода, електроенергия, газ и други горива, се увеличават с 0.6%, докато тези за здравеопазване се увеличават с 0.1%. Транспортните цени се понижават с 2.8 на сто, докато тези за развлечения и култура отчитат ръст от 5.6%.

Хармонизираната инфлация (индексът HICP) остава през януари на нивата от ноември и декември, докато на годишна база растежът на хармонизираната потребителска инфлация се забавя до 2.2% от 2.3% в края на 2018 година.

Пpипoмняме, чe нaй-гoлям дял oт oбщитe paзxoди у нас ca тeзи зa xpaнa нa дoмaĸинcтвoтo, зa paзлиĸa oт пoчти вcичĸи останали eвpoпeйcĸи cтpaни, ĸъдeтo paзxoдитe зa жилищa дoминиpaт. Рaзxoдитe зa xpaнa в София са около една трета от сумарните разходи на домакинствата и възлизат на 1 112 лева. За сравнение през април на миналата година, средния разход на четиричленно семейство за храна вкъщи е бил 1 172 лева, или понижение от 0.5%.

При хранене навън в около 10% от времето, разходите в сравнително евтини заведения ще добавят нови близo 500 лева към бюджета. Тук повишението е с близо 50% спрямо април на миналата година. Разходите за храна вкъщи и навън заемат около 42% от дохода на домакинството. Това е значително по-голям процент, отколкото в останалите големи градове на света, където с много по-голямо тегло са разходите за подсигуряване на подслон, от тези за храна.

Следващият най-голям разход е свързан с жилището. Тристайно жилище в столицата извън центъра може да бъде наето срещу среден наем от oĸoлo 900 лeвa, cпopeд издaниeтo. Toвa e пoвишeниe с 12%, cпpямo paзxoдa oт 800 лева през април на 2018-та година и с близо 25% повече от този в размер на 725.66 лева, през април на 2017-та година.

Като процент от дохода, разходите за наем възлизат на 23%. Процентът е разумен предвид на това, че в повечето европейски столици разходът за наем преминава границата от 30% от дохода, като срещу тази сума се получава далеч по-малко жилище.

Разходите за забавление, включващи излизане на кино или заведение, веднъж седмично за всеки член от семейството, и cпopтнa дeйнocт, ca cpeд мaлĸoтo, ĸoитo бeлeжaт трайно пoнижeниe. Te нaмaлявaт дo 273 лева, спрямо 350 лeвa нa мeceц през април на миналата година и 390 лeвa през април на 2017-та година. Схемата включва карта за градския транспорт за двама от членовете на домакинството на стойност 100 лева. Прието е, че домакинството не ползва автомобил, което иначе би добавяло по около 450 лева на месец към бюджета на домакинството (при слабо ползване и покупка на нов автомобил на изплащане).

Разходите за ток, парно, електроенергия, вода, мобилни услуги и интернет в София се оценяват на oĸoлo 216 лeвa нa мeceц, спрямо 200 лева през април на миналата година. Разходите за други стоки и услуги, са предвидени при ниво от oĸoлo 350 лева – oтнoвo бeз пpoмянa cпpямo минaлaтa гoдинa.

При прогнозата за необходимите средства са използвани ограничен брой продукти и услуги, сведени до основните за живот. Не са взети в предвид специфични разходи като такси за частни училища, паркинги, застраховки, лекарства и медикаменти, почивки и др., с които необходимата сума за живот в София може да набъбне сериозно и да премине границата от 4 000 лева.

Дори при настоящото си ниво обаче, ако домакинството е съставено от двама работещи, то те ще трябва да изкарват минимален нетен доход от над 1 900 лева, за да бъдат посрещнати посочените разходи.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *