30 млн. кубични метра нелегална дървесина е внесена в ЕС през 2006 година

Природозащитната организация WWF разкритикува нелегалния внос на дървесина в Европейския съюз, предаде EUbusiness.com. Според WWF най-сериозният нарушител е Финландия.
„Незаконната сеч унищожава защитната функция на горите, увеличава риска от природни бедствия и е една от главните причини за глобалното затопляне“, твърдят от WWF. Освен това така се сваля цената на дървения материал, което нанася вреда местната икономика.
През 2006 година в ЕС са внесени нелегално 30 млн. кубични метра дървесина главно от Русия, Китай и Индонезия, съобщава WWF. Най-голям е бил незконният внос на руска дървесина във Финландия, където работят няколко големи предприятия за производство на хартия. Същевременно от 2006 година насам обемът на легалния внос в скандинавската държава непрекъснато намалява след като Москва увеличи митата за износ на дървесина. Според WWF през 2006 година във Финландия са внесени незаконно 3.7 млн. кубични метра руска дървесина т.е. 14% от общия внос на дървен материал в ЕС.
Освен Финландия, WWF обръща сериозно внимание и на Великобритания, Германия и Италия. Трите държави са считани за най-големите вносители на мебели, като 40% от този внос е изработен от дървен материал, който е придобит нелегално.
econ.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *