30 хил. румънци+българи на Острова за година

В края на септември работниците от ЕС във Великобритания са достигнали рекордно високия брой 2,1 милиона души, включително 219 хиляди румънци и българи, което също е рекорд за страната, съобщава вестник The Telegraph, като се позовава на данните на британската статистическа служба.
Според последните изчисления на статистиката за една година в страната са пристигнали 300 хиляди работници от други страни в ЕС, което представлява ръст от 16% на годишна база.
За една година броят на българите и румънците във Великобритания е нараснал с 30 хиляди души и е достигнал 219 хиляди души. Тенденцията е отчетена, след като на 1 януари 2014 година всички трудови ограничения, които стояха пред двете нации, отпаднаха.
Между края на юли и края на септември броят на имигрантите от осемте бивши комунистически страни, които влязоха в ЕС през 2004 година, е достигнал 982 хиляди души – това означава, че за две години числеността им се е увеличила с 200 хиляди души.
Най-силен ръст обаче е отчетен от 14-те „стари“ страни членки на ЕС като Испания, Италия и Гърция, притокът на чиито граждани е регистрирал 19-процентов годишен скок. Така, от тези държави са дошли 140 хиляди души, с което броят на всички граждани от „старата Европа“ във Великобритания е възлязъл на 881 хиляди души.

ЕС е пропиля 6,3 милиарда евро през 2014 г., обяви Европейската Сметна палата и призова Брюксел за „изцяло нов подход“, за да справи с изненади като мигрантската криза. Като примери за лошо изразходвани средства в нейния доклад се посочват недостатъчно използваните летища, от които само половината са заслужавали еврофондове, както и помощите за земеделски земи, които всъщност били използване за изграждане на трасе за мотокрос. Сметката палата, която е независима институция, призовава общността да бъде по-гъвкава и да задейства неизразходваните фондове, така че да се използват те, когато е необходимо като примерно при справяне с бежанската криза. „Ние призоваваме за изцяло нов подход – ние не можем да действаме по обичайния начин“, заяви председателят на палатата Витор Калдейра пред журналисти при представянето на доклада. /АФП

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *