30 000 младежи на жп обиколка гратис из цяла Европа

Европейската комисия ще финансира пътуването на 30 000 младежи с жп транспорт. Безплатни билети ще позволят на навършващите през тази година 18 години граждани да обиколят цяла Европа с влак.

Всеки един от родените у нас през 2000 г. 73 679 млади българи ще има шанс да участва в инициативата за обмен на Европейския съюз. Така и родните железници може да имат повече пътници тийнейджъри от обичайното това лято, ако всичко върви според решението на Европейската комисия от 1 март 2018 г. За пътуванията на младежите еврокомисарите са отделили бюджет от 12 млн. евро за тази година, с който ще бъдат осигурени билети за младите европейци. Сумата догодина може да стане по-голяма, ако по-късно евродепутатите решат да разширят бюджета.

Железопътният билет за Interrail мрежата, който струва до 510 евро за едномесечно пътуване, дава възможност на притежателите му да пътуват в 30 страни в Европа почти без допълнителни разходи по 32 железопътни мрежи. Може да се използва и за алтернативен транспорт, като автобуси или фериботи, в страни, които се намират извън мрежата на Interrail.

Инициативата на Еврокомисията е пилотна и е свързана с предложение от Европейския парламент, с което евродепутатите призоваха всеки европейски гражданин да

получава безплатен билет за пътуване на 18-ия си рожден ден. През 2016 г. Европейският парламент предложи схемата, за да насърчи младите хора, особено тези с ниски доходи. Според описанието инициативата #DiscoverEU ще даде възможност на младите европейски граждани да изследват Европа, но също така ще научат повече за европейската идентичност и основните ценности на Съюза. Безплатните Interrail билети ще включват млади европейци, които не са обхванати от други програми за обмен. Това ще се случи, като им се даде възможност да се свържат с други култури в ЕС чрез пътуване, се казва още в описанието на проекта.

Младежите, родени през 2000 г., ще могат да получат Interrail билет, включително и тези от държавите-членки на ЕС, които понастоящем не са част от евро жп мрежата. Това са Латвия, Естония, Литва, Малта и Кипър.

Как ще бъдат избирани младежите? Към момента Европейската комисия все още е в процес на изготвяне на процедурата, по която ще се прави подбор на кандидатите. Тя може да има формата на открит конкурс, чиито правила гарантират равен достъп, без дискриминация въз основа на социалния или образователния статут на кандидатите, уточни пред „Монитор“ говорител на Европейската комисия. Процедурата ще гарантира достъп до пътуване на хора

от всички държави членки.

Конкурсът ще бъде придружен с разяснителна кампания, насочена към младежите, навършващи 18-годишна възраст.

Новите собственици на лични документи ще бъдат насърчавани да пътуват по конкретни маршрути, така че те наистина да преживеят Европа без да посещават популярни дестинации.

От Еврокомисията съобщиха, че този етап не може да се уточни броя на потенциалните български граждани, които биха били одобрени. Повече информация ще бъде предоставена в периода април-май 2018 г., а първите пътувания трябва да започнат от месец юли, информира в.Монитор.

Според разчетите на комисията разходите за предоставяне на всеки гражданин на ЕС, навършил 18 години, на безплатен билет за Interrail мрежата, се оценяват на повече от 1 млрд. евро.

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *