3000 кораба минават през българските пристанища

Около 3000 кораба годишно минават през българските пристанища. Това каза Ангел Забуртов, генерален директор на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ (ДППИ), при представяне на нова електронна система за обслужване на едно гише. Той уточни, че средно за 24 часа има 10 съда, като основно те превозват товари.

Пристанище Варна е най-натовареният порт, при конвенционалното карго, обясни още Забуртов. По думите му около 90 на сто от приходите на компанията идват от морските пристанища, а останалите – от тези по р. Дунав, пише monitor.bg. В момента около 30 млн. т годишно минават през основните портове на страната, като капацитетът им е близо 50 млн. тона.

През миналата година приходите на дружеството са близо 32 млн. лв., каза още шефа на ДППИ. Забуртов обясни, че спрямо година по-рано се отчита лек спад от 5%, който се дължи на промяна в тарифите, които два пъти бяха изменяни през 2016 г. Относно очакванията за тази година той коментира, че ако има развитие на икономиката, ще има и повече кораби.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *