40% от българките под 30 години са с диабет

40% от жените на възраст под 30 години са с диабет, изтъкнаха родни ендокринолози в Световния ден за борба с диабета. Денят се отбелязва от 1991 г. на 14 ноември по инициатива на Международната федерация за борба с диабета и с подкрепата на Световната здравна организация. Тази година мотото на деня е „Жените и диабетът – правото на здравословно бъдеще“.

Според ендокринолозите в страната тревожен е фактът, че между 30 и 50% от диабетиците у нас не са диагностицирани. Затова лекарите посъветваха – при установяване на една бременност, акушер-гинеколозите винаги да изпращат младата дама при ендокринолог. Така рисковете от усложнения в по-късен етап от бременността ще бъдат игнорирани.

Днес се отбелязва Световният ден за борба с диабета – заболяване, от което страдат 451 млн. души по света. Броят на хората с диабет се е утроил след 2000 г., в резултат на което глобалните разходи за болестта вече достигат 850 млрд. долара годишно. Очаква до 2045 г. броят на страдащите от диабет да се увеличи до 693 милиона, ако настоящата тенденция се запази, информираpik.bg.

Датата 14 ноември е годишнина от рождението на Фредерик Бантинг, канадски хирург и физиолог, открил инсулина заедно с шотландския физиолог Джон Маклауд. Двамата получават Нобеловата награда за физиология или медицина за 1923 г.

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *