40% от земеделската земя в Румъния се контролира от чужденци

Чуждестранни инвеститори вече контролират 40% от орната земя в Румъния, става ясно от скорошно проучване на неправителствената организация „Transnational Institute“, направено по поръчка на Европейския парламент.

Целта на проучването е била да се установи каква част от земята в Европа е изкупена от инвеститори извън Европейския съюз. Според него Румъния е сред страните, продали най-голяма част от земята си на чужденци, пише Farmer.bg.

„Феноменът на изкупуването на земеделската земя в Източна Европа е особено тревожен“, се отбелязва в изследването, в което България е посочена наравно с Румъния, Унгария и Полша като един от най-притеснителните примери. Словакия, Чехия, Литва и Латвия също са предоставили част от земите си на компании с чуждестранно участие, но там делът им в цялата обработваема земя не надхвърля 2,5%.

В проучването, който се базира върху неофициални източници поради липсата на официална статистика, се посочва, че между 20% и 30% от обработваемата земя в Румъния е собственост на инвеститори от ЕС, а други 10% са притежание на инвеститори извън ЕС. Това са общо 5,3 млн. хектара от цялата обработваема земя в Румъния, която е 12,3 млн. хектара.

В окръг Тимиш например една трета от земята се използва от италиански компании. Сред чужденците, притежаващи земеделски земи в Румъния, най-едрите собственици са ливански поданици, австрийски банки и застрахователни компании. В проучването се посочва, че това положение се отразява неблагоприятно върху работната сила и околната среда.

Неотдавнашно журналистическо разследване разкри, че холандската „Rabobank“ е закупила около 21 хил. хектара земя в един от най-бедните региони в Румъния, използвайки корумпирани посредници и възползвайки се от финансовата неграмотност и безпомощността на бедните селяни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *