40% от младежите у нас са безработни

Като се има предвид и броят на обезкуражените лица, делът достига до 40%, заяви той, цитиран от bTV.
“Реалната безработица сред всички лица в работоспособна възраст надхвърля 18%“, допълни Бранков. Той подчерта, че това продължава да бъде най-сериозният и тежък проблем за икономиката според БСК.
По официалните данни на Агенцията по заетостта, през февруари нивото на безработицата в страната е 12%. Това е с 0,1% повече от предходния месец, информира агенция БГНЕС.
В ЕС сме първи по ръст на единичните разходи за труд, както и по нарастване на реалния ефективен валутен курс. Тези два показателя комбинирано дефинират загуба на конкурентоспособност. Бранков припомни, че БСК не подкрепя идеята за въвеждането на секторни минимални работни заплати.
Центърът за икономическо развитие организира дискусия „Тенденции на пазара на труда и възможности за прилагане на гъвкави форми на заетост“, в която Бранков участва.
В рамките на ЕС сме последни по гъвкави форми на заетост, е друга равносметка от изследванията. В ЕС заетостта на намалено работно време през 2011 година е била 19,5%, а у нас процентът е 2,4%. Наетите на втори трудов договор средно в ЕС са 3,8%, а в България – 0,4%.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *