Колко от туристите идват у нас за морето

От туристите, които посещават България, 43% идват за слънцето и морето, 11% – за балнео- и СПА туризъм, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова.

 

 

 

При СПА туризма посетителите не са нито много, нито малко, а и всяка година се увеличават, но България е на второ място в Европа по минерални извори – 1600, затова се предприемат мерки за по-пълноценното оползотворяване на тези природни ресурси.

То ще има благоприятно въздействие и върху развитието на икономиката като цяло, каза Ангелкова на среща за представяне на инвестиционната програма „Минерални води“ на Министерството на околната среда и водите, предаде БТА.

Тя отбеляза важната роля на сътрудничеството между бизнеса и общините, които имат на територията си минерални извори и искат да ги използват за различни дейности.

Програмата започна на 1 ноември с публикуването й на сайта на Националния доверителен екофонд /НДЕФ/, каза министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. Тя посочи, че е предвиден ресурс от 3,5 млн. лв. за пилотната схема.

Срокът за подаване на проектните предложения е до 16 декември в НДЕФ, за оценяването им – до края на януари 2017 г., а за изпълнение – до края на 2017 година.

Размерът на безвъзмездното финансиране по пилотната схема е 50 на сто от стойността на проекта, осигуряват се средства за покриване на лихвите по кредити, взети за изпълнението му.

Подпомагането на общините за такива проекти ще повиши ползването на ресурсите от минерални води, което сега е под 25 на сто, каза министър Василева.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *