4814 души получили хонорар над 50 000 лв. годишно

Облагаеми доходи извън заплатата си на стойност над 50 000 лв. през 2008 г. са получили 4814 физически лица, съобщиха от Националната агенция за приходите (НАП).

За всички тях ще бъдат възложени индивидуални проверки, за да се установи дали е трябвало да се регистрират по ДДС или не.
Общата сума, която са получили тези хора през 2008 г., е над един милиард и сто милиона лева.

Проверките ще изследват дали доходите им са облагаем оборот по смисъла на Закона за ДДС, както и дали всички те са извършвали независима икономическа дейност.

От НАП припомнят, че всяко физическо лице, което е получило повече от 50 000 лв. доход, различен от заплата, задължително трябва да се регистрира по ДДС в 14-дневен срок от надвишаването на сумата. В облагаемия оборот попадат хонорари, консултантски възнаграждения, доходи от наем на недвижимо имущество и други.

Всеки гражданин, който е пропуснал да направи регистрацията сам, ще бъде служебно регистриран от инспекторите на НАП. Освен това ще му бъде възложена ревизия, която да определи сумата на неначисления ДДС заедно с всички лихви за периода.

По данни на НАП заради извършени преди година две ревизии на физически лица, те са обявили доход по средно 17 млн. лв. всяко, или общо близо 34 млн. лева. Двамата са предприели стъпки за регистрация по ДДС веднага след приключването на ревизиите.

От вчера Териториалната дирекция на НАП в София е започнала проверки на 27 физически лица за регистрация по ДДС, съобщават още от приходната агенция.
„Проверката не е самоцелна. Идеята не е да търсим само неначислен ДДС за минали периоди, а да направим така, че законът да се спазва за в бъдеще“, коментира по този повод изпълнителният директор на НАП КрасимирСтефанов, цитиран в съобщението.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *