5 години чистят за нарушения досието на шофьора

Пет години без сериозни нарушения на пътя да бъде максималният срок за изчистване на досието на шофьора, така че той да се връща на базовата цена на „Гражданска отговорност“. Това е едно от предложенията на Асоциацията на българските застрахователи по системата „бонус-малус“, пусната за обществено обсъждане от Комисията за финансов надзор, каза председателят на АБЗ Константин Велев.5 години чистят за нарушения досието на шофьора.

Резултат с изображение за кат

От КФН са предложили два варианта на „бонус-малус“. Според първия, ако човек достигне най-рисковия 15-ти клас на шофиране ще трябва да кара без нарушения 9 години, за да се върне на базовите тарифи, а при втория вариант ще са му нужни 12 години. Според бранша тези срокове са твърде дълги, и ако не става въпрос за престъпление на пътя като например сгазен човек след употреба на алкохол, 5 години са достатъчни за изчистване на досието, информира в.Труд.

Според застрахователите по-добър е вариантът на „бонус-малус“ с 20 рискови класа тъй като при него цената на полицата за нарушителите на пътя се вдига по-плавно. При предложената от КФН система „бонус-малус“ към всяка полица ще се записват имената на хората, които ще карат автомобила. Така цената ще се определя от рисковия клас на шофьора с най-много нарушения. От АБЗ предлагат името на един човек да може да се добавя или маха от полицата само веднъж в годината, за да не може да се заобикаля системата „бонус-малус“.

Базовите тарифи на застрахователите ще продължат да се определят както и досега в зависимост от причинените катастрофи, възрастта на водача, мощността на колата и в кой град е регистрирана. А рисковият клас според „бонус-малус“ ще зависи от по-сериозните нарушения на пътя, като най-лекото от тях е превишение на скоростта с 21-30 км.\ч. 5 години чистят за нарушения досието на шофьора.

В предложената система „бонус-малус“ катастрофи с двустранен протокол между шофьорите, заведени леки щети за одраскан калник или удар на паркинг няма да влияят на цената. Според АБЗ обаче и изплатените от застрахователите щети трябва да влязат в „бонус-малус“. Сега при сключване на полицата всяка компания проверява дали е изплащала обезщетение на съответния шофьор. Но няма данни дали шофьорът е получавал обезщетение от друг застраховател. Желанието на бранша е през следващите години да има обща база данни за всички щети, което ще позволи те да влияят на цената.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *