5-те най-пристрастяващи вещества в света

Чудили ли сте се някога кои са най-пристрастяващите наркотици? Този въпрос може да изглежда лесен, но отговорът зависи от това кого питате.

От гледна точка на различните изследователи потенциалът на пристрастяване към даден опиат може да се прецени, като се вземат предвид вредите, които нанася, уличната стойност на наркотика, степента, до която той активира допаминовата система на мозъка, колко удоволствие отчитат хората при употребата на опиума и колко лесно човек може да се пристрасти към него.

Има обаче и други аспекти при измерването на потенциала на пристрастяване на даден наркотик. Дори има учени, които твърдят, че никой опиат не е винаги пристрастяващ.

Имайки предвид различните възгледи на изследователите, един от начините за класиране на пристрастяващите наркотици е да бъдат разгледани експертните панели. През 2007 г. Дейвид Нът и негови колеги попитали експерти по пристрастяване към наркотични вещества и установили интересни изводи, пише сайтът TheConversаtiоn.

Хероин

Нът смята, че хероинът е най-пристрастяващият опиум, с оценка 2,5 от максимум 3. Това е наркотик, който води до увеличаване на нивото на допамин в системата за възнаграждение на мозъка с до 200% при опити върху животни. Хероинът обаче е и много опасен, тъй като дозата, която може да причини смърт, е само пет пъти по-голяма от дозата, която те „хваща”.

Хероинът е и вторият най-вреден опиат от гледна точка на щетите върху консуматорите и върху обществото. Пазарът за нелегални опиуми, включително хероин, е бил оценен на 68 млрд. долара в световен мащаб през 2009 г.

Алкохол

Алкохолът е класиран като втората най-пристрастяваща субстанция с резултат 2,2 от 3. Той има много ефекти върху мозъка, а при лабораторни експерименти върху животни е установено, че е увеличил нивата на допамин в системата за възнаграждение на мозъка с 40-360 процента. Колкото повече пиели животните, толкова повече се покачвали и нивата на допамин.

Около 22% от хората, които са изпили едно питие, ще развият зависимост към алкохола в даден момент от живота си.

Световната здравна организация е пресметнала, че 2 милиарда души са употребявали алкохол през 2002 г. и над 3 милиона души са починали през 2012 г. заради увреждане на организма, причинено от пиенето.

Кокаин

Кокаинът директно пречи на мозъчната употреба на допамин, която прехвърля съобщения от един неврон на друг. Наркотикът води до анормална дейност на системата за възнаграждение на мозъка. При опити върху животни кокаинът е накарал нивата на допамин да се увеличат повече от три пъти над нормалното ниво.

Между 14 и 20 милиона души по света употребяват кокаин, а през 2009 г. пазарът е бил на стойност около 75 млрд. долара.

Крекът е оценен от експертите като третия най-вреден опиат, а прахообразният кокаин, който има по-слабо действие, е пети. Около 21% от хората, които опитат кокаин, ще станат зависими от него през живота си. Кокаинът прилича на други пристрастяващи стимуланти като метамфетамините, които се превръщат във все по-голям проблем заради широката достъпност, и амфетамините.

Барбитурати (успокоителни)

Познати и като сини куршуми, горили, розови дами, те са вид субстанция, която първоначално е била използвана за лечение на тревожност и за предизвикване на сънливост. Барбитуратите си взаимодействат с химическото сигнализиране в мозъка, ефекта от което е изключването на различни мозъчни области. При малки дози този опиат предизвиква еуфория, но при по-големи може да бъде смъртоносен, тъй като потиска дишането.

Зависимостта към успокоителните е била често срещана, когато са били леснодостъпни чрез рецепти, но вече е намаляла драстично, тъй като те са заменени от други лекарства.

Може да бъде направен извод, че ако едно пристрастяващо вещество не е широко разпространено и достъпно, то няма да нанесе големи вреди.

Никотин

Това е основната пристрастяваща съставка в цигарите. Когато някой пуши цигара, никотинът бързо се абсорбира от дробовете и отива в мозъка. Макар експертните панели да са класирали никотина на 12-о място по потенциал на пристрастяване, има основателни причини да се смята, че той е много силно пристрастяващо вещество.

Повече от две трети от американците, които са опитали да пушат, са отчели зависимост по-нататък през живота си. През 2002 г. Световната здравна организация обяви, че има над 1 милиард пушачи в света, а цигарите ще убият над 8 милиона души годишно до 2030 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *