5.8 млрд. лв. ДДС са източени от фирми без собственост

Всяка година държавата „отписва“ ДДС за стотици милиони левове, защото не е в състояние да го събере от фирмите длъжници. От 2000 г. насам непогасеният данък, установен с влезли в сила ревизионни актове, достига 5.8 млрд. лв. Агенцията по приходите го е отписала.

Това показва справка на НАП, предоставена по Закона за достъп до обществена информация на гражданско сдружение БОЕЦ, което обяви тревожните данни вчера. Над 16.2 млрд. лв. е общият размер на установения с ревизионни актове на НАП дължим ДДС между 01 януари 2000 г. – 31 декември 2017 г.

За периода от 2000 до 2010 г. несъбраният ДДС, установен с данъчни ревизии, е 1.4 млрд. лв. През 2011 г. само за година той достига до рекордните 1.1 млрд. лв., показва справката на НАП. През следващите години размерът му започва да се свива до 500-700 млн. лв. годишно, като през 2017 г. вече е 271 млн. лв.

„Натрупаната сума всъщност е несъбираема, защото се търси от задължени лица, които нямат никаква собственост за запориране“, обясни Георги Георгиев, председател на сдружение БОЕЦ. В отговора си НАП признава, че вероятността да бъдат събрани 5.39 млрд. лв. от общите задължения е минимална. „Това са задължения на лица, за които проведеното проучване е установило, че не притежават имущество, върху което да се насочи принудително изпълнение, или ако притежават такова, върху него има тежести в полза на кредитори с далеч по-големи частни вземания“, обяснява шефката на НАП Галя Димитрова. В момента приходната агенция работела по събиране на дългове за около 400 млн. лв., като все още се извършва проучването на имущественото състояние на длъжниците.

От сдружението са поискали подобна справка и от финансовото министерство, но от там са отговорили, че не разполагат с такава информация.

Информацията за отписания от държавата ДДС се крие от обществото, а схемите за източване на ДДС не може да съществуват без покровителството на държавата. „В България върховенството на закона е поставено под въпрос, щом в управлението действа мафиотска структура, която използва своята власт да контролира и източва финансовите потоци на държавата, да прикрива престъпленията си“, заяви Георги Георгиев.

Сдружението е внесло още едно питане до НАП – кои са дружествата и търговците, които дължат ДДС в големи размери.

Днес ще бъде внесен сигнал в прокуратурата срещу финансовия министър Владислав Горанов и премиера Бойко Борисов, които с бездействието си са допуснали да се натрупа толкова голяма несъбираема сума. БОЕЦ настоява също така президентът Румен Радев да свика Консултативния съвет по национална сигурност по темата.

Сдружението е автор на първия сигнал, внесен в новосъздадената Комисия за борба с корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество. То поиска проверка срещу депутата Делян Пеевски заради „съмнителни сделки и придобитите множество активи от депутата за десетки милиони, без да има яснота за произхода на средствата за тях. „Как с депутатска заплата от собственик на стар „Опел“ Пеевски стана официално мултимилионер, без нито една институция и власт в тази държава да се поинтересува какъв е произходът на тези средства?“, се пита в сигнала до антикорупционния орган, информира economynews.bg.

Минути преди пресконференцията, която се проведе в сградата на БТА, шестима мъже с качулки замериха с яйца представители на БОЕЦ.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *