50 на сто от приходите в бюджета са от София

Около половината от постъпленията в държавната хазна са от дейност на компании в София, съобщи служебният министър на финансите Асен Василев по време на първия обществен съвет по бюджетната политика.

Покана за за публично обсъждане на проекта на бюджет за 2021г. на Община Камено

Василев направи разрез на приходите и разходите от бюджета, като фокусира вниманието върху регионалното разпределение на бизнеса, информира pariteni.bg.

35% от постъпленията са от големите данъкоплатци, съобщи Василев:

„В София е 32 процента от приходите директно и отделно има нещо, което в НАП му казват „големи данъкоплатци“ – които са големите хиляда компании, и горе-долу половината от тях са в София. Тоест ако и там вземем половината, можем да кажем, че около 50 процента от бюджетните приходи в страната се реализират в София„.

istock
istock

Фокус в повишаване на постъпленията в бюджета ще има върху концесиите и продажбите на имотите с отпаднала функционалност, заяви още министър Василев. По думите му приходите от концесии са само 145 милиона лева:

„Това за мен беше силно изненадващо. Вече работим с Министерството на енергетиката да се промени наредбата за концесионните такси, защото тези приходи изглеждат изключително подценени“, коментира служебният министър на финансите.

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *