50% от българите са против валутния съюз и еврото

50% от българите са против еврото и единния валутен съюз. Почти толкова посочват, че основните проблеми пред общността са свързани с имиграцията и тероризма, но и българите са едни от най-големите оптимисти в ЕС. Това показва последното проучване на Евробарометър.

От публикуваните данни е видно, че почти половината от нашите съграждани са посочили, че основните проблеми за ЕС са свързани именно с имиграцията и тероризма. Темата за сигурността и миграцията всъщност е водеща в повечето държави от ЕС.

Европейците посочват като основни проблеми на общността още и икономическата ситуация, публичните финанси и климатичните промени. 37% от шведите са посочили климатът като основно предизвикателство пред ЕС, поставяйки го дори и пред тероризма (27%), но основният проблем за Швеция е свързан с миграцията, показват още данните от проучването.

Миграцията е в основата на притесненията и на национално ниво, наред с проблемите на трудовия пазар и здравеопазването. На национално ниво проблем за българите са и разходите за живот и растящите цени.

От публикувания анализ е видно, че като цяло европейците са раздвоени в мненията си за текущото състояние на икономиката. 48% от анкетираните, като има увеличение от 6 пункта спрямо аналогично проучване през пролетта, казват, че състоянието е добро, но 49% обаче го описват като „лошо“ и спадът спрямо пролетта е в рамките на 2 пункта.

Позитивни са нагласите за състоянието на националните икономики – отново 48% поставят добра оценка, което е най-високото ниво от 2007 година насам, тоест от началото на финансовата криза.

Подкрепа на еврото дават 61% от анкетираните, което е най-високото ниво от пролетта на 2009 година. Против валутния съюз са 33% от европейците, като броят им намалява незначително с 1 пр. пункт. В страните, които са част от еврозоната 74% от анкетираните дават своя глас „за“ еврото.

В страни като Словакия, Белгия, Германия, Испания, Естония и Ирландия подкрепата на единната европейска валута дават над 80% от гражданите, информира investor.bg.

В България обаче настроенията са различни – 39% от анкетираните са за валутен съюз и единна европейска валута, а 50% – против. Прави впечатление, че подкрепата за еврото расте със 7 пункта до 30% във Великобритания, която не участва във валутния съюз, а скоро ще излезе и извън ЕС.

В същото време България е една от страните с най-високото доверие в ЕС като цяло – 57% от анкетираните. На първо място е Литва (64%), а сред нас се нарежда Люксембург (56%).

Европейците са все по-големи оптимисти за бъдещето на ЕС – 57% имат позитивни нагласи. Един от най-сериозните ръстове записва Гърция – от 37% през пролетта до 60% в есенното проучване. Ръст има и във Великобритания – от 44% на 48% въпреки водените преговори за Brexit. Оптимизмът за бъдещето на ЕС е най-висок в Ирландия (80%), Люксембург (72%) и Малта (70%).

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *