50 фирми от Троян са пред фалит заради дългове към офшорка

От стандартната схема за източване на предприятия са засегнати и много фирми от София, Пловдив, Варна и Габрово, които са имали търговски взаимоотношения с обявилата несъстоятелност „Олимпия ООД“ от троянското село Орешак.
Потърпевши от напълно законната, но порочна схема за източване на пари са повечето от фирмите в Троян. Стотици работници могат да останат на улицата. Според Елена Хаджийска, управител на една от потърпевшите компании, въпросното търговско дружество се обявява в несъстоятелност, въпреки че до този момент в така наречения опасен период отчита годишни приходи между 2 и 3 милиона лева и е изрядно в плащанията:
Всички получихме по едно писъмце да върнем едни суми, които за някои фирми надвишават многократно оборота, който те правят за една година.
Самото дружество изтъква като мотив кризата. Според фирмата, за да се справи с проблемите си, тя е сключила договор с консултантска компания, която да проучи три европейски пазара. Цената на тази услуга е 8 милиона и 800 хиляди лева.
Ощетените твърдят, че зад консултантската фирма се крие именно обявилото се в несъстоятелност дружество. По думите им не е случаен фактът, че председател на съда, взел всички решения, е един и същи съдия. Кметът на Троян Донка Михайлова застана изцяло зад потърпевшите:
Тази схема се разиграва за пореден път в Троян. Този път потърпевши са хората, които дават хляб в нашия град, създали са работни места, създават брутен вътрешен продукт. Решението на проблема е чаканата на второ четене поправка в Търговския закон.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *