55,17% гласуваха в първия избирателен ден в Италия

Крайните резултати кой ще управлява страната, ще станат известни най-късно до вторник сутринта. Основната конкуренция е между демократите на Пиер Луиджи Берсани, коалицията на Силвио Берлускони, центристите с представител Марио Монти и политическото движение „Пет звезди“.
Пръв от лидерите гласува премиерът в оставка Марио Монти. Той стори това в Милано, като спази изискването да остави мобилния си телефон извън избирателната кабина. Така не постъпиха привърженици на движението „Пет звезди“, публикувайки в интернет фотоси на избирателните бюлетини. Бившият премиер Силвио Берлускони също гласува в Милано, където срещу него протестираха голи до кръста три представителки на движението „Фемен“. Лидерът на демократите Пиер Луиджи Берсани гласува в Пиаченца, а в Рим за последен път като президент на страната своя вот даде Джорджо Наполитано.
Изборите са свързани и със самофинансиране на участващите партии – депутат да плаща на партията си, похарчила средства за него на предизборната кампания. На „кресло“ за петгодишния мандат демократите взимат по 35 000 евро на вноски, партията на Берлускони 25 000 евро в брой, статутът на „Екология, левица и свобода“ предвижда 35% от парламентарната заплата за финансиране на партията.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *