56 общини са с големи дългове

Общинският дълг значително нараства, като 56 кметства са в затруднено финансово състояние заради борчовете си.

Това показва одит на Сметната палата за управлението на общинския дълг през 2014 г. В 43 общини през 2014 г. общинският дълг е увеличен с над 50% спрямо предходната година, като в 35 от тях дългът е нараснал с над 100%. При 12 общини скокът на дълга е с над 500% – Камено, Карнобат, Суворово, Роман, Асеновград, Раковски, Родопи, Сопот, Две могили, Костинброд, Маджарово и Тунджа. Значителното нарастване на дълга е предпоставка за влошаване на финансовото  състояние на общината, посочват от Сметната палата (СП). В края на 2014 г. само 82 общини нямат дълг.

Съотношението между плащанията по дълга и собствените приходи на общините за периода 2015-2017 г. е над 30% при 56 общини, показват резултатите от одита. Това е предпоставка за формиране на дефицит в общинския бюджет. А при 14 общини плащанията по дълга надхвърлят собствените приходи, което е предпоставка за сериозни финансови проблеми, посочват от СП. Тези общини се нуждаят от рефинансиране на дълга, свързано с допълнително нарастване на размера му или от увеличаване на трансфера от държавния бюджет, допълват от СП. Друга възможност са преговори с кредиторите за разсрочване на дълга.

В годините слез 2014 г. обаче се забелязва сериозно подобрение по отношение на дълга. През 2015 г. само в 35 общини съотношението на плащанията по дълга към собствените приходи е над 30%. Като от тях за осем общини (Карнобат, Бяла, Лесичево, Кнежа, Драгоман, Свиленград, Велики Преслав и Тунджа) това съотношение е над 100%. А за три общини (Малко Търново, Бобов дол и Никопол) е над 200%. През 2016 г. в 16 общини плащания по дълга са над 30% от собствените приходи, като при две – Айтос и Гулянци, съотношението е над 200%. През 2017 г. в 5 общини се очаква това съотношение да е по-голямо от 30%, като за Дряново, то е 138% пише standartnews.com. Причините за всичко това са няколко, посочват от СП. Сред тях са решения от общински съвети и кметове, несъответстващи на закона, ниска събираемост на приходите и просрочени вземания.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *