56,3% от хората в страната не могат да си позволят почивка

56,3% от хората в страната не могат да си позволят почивка извън дома. Над 54,1% от населението нямат възможност да посрещнат със собствени средства неочаквани разходи като например за спешен ремонт на жилището или колата, подмяна на пералня или хладилник, внезапно заболяване , пише standartnews.com.

Това показват данните от изследването на НСИ „Статистика на доходите и условията на живот (EU-SILC)“, които бяха обявени днес. За да се оценят материалните лишения на домакинствата в анкетата се използват девет въпроса, свързани с потреблението на конкретни стоки и услуги. Като отговорите показват личните оценки на хората за възможностите за задоволяване на основни нужди и потребности.
Най-често хората нямат пари за една седмица почивка извън дома и за някои неочаквани разходи. Но освен това 2,8% от анкетираните не могат да си позволят телефон, вкл. мобилен, 1,4% – цветен телевизор, а 9% – автоматична пералня. Данните от изследването показват, че 34,5% от хората не могат да си позволят да ядат месо, пиле или риба всеки втори ден. А една трета от населението изпитват затруднения при плащането навреме на сметките за дома си. 39,2% дори живеят на студено през зимата като се ограничават при отоплението на жилището си.
През 2016 г. 31,9% от населението живее в материални лишения, т.е. ограничават се по отношение на 4 от всичките 9 показателя за материални лишения. Ограниченията на хората, свързани със задоволяване на определени нужди и потребности, се различават в зависимост от етническата им принадлежност, показват данните на НСИ. За всички етнически групи най-висок е процентът на хората, които не могат да си позволят едноседмична почивка извън дома, като сред ромите това са 91,9%, за турската етническа група – 77,2%, и за българската етническа група – 50,2%.
Над 80% от ромите не могат да посрещнат със собствени средства неочаквани финансови разходи, а 70,1% не могат да си позволят консумация на месо, пиле или риба всеки втори ден. При турската етническа група 67% не могат да посрещнат със собствени средства неочаквани финансови разходи, а 35% не могат да си позволят консумация на месо, пиле или риба всеки втори ден. Ограничения в 4 от 9 показателя имат 25,8% от българската етническа група, 38,4% от турската и 80,6% от ромите.

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *