6 най-добри съвета за спестяване на пари

„Този месец ще харча по-малко.“

Всички сме си казвали тези думи в някакъв момент от живота ни. Но промяната на лошите финансови навици не е лесна. Повечето от нашите импулсивни разходи се случват, когато мозъкът ни работи на автопилот. Решението е да се приложат както краткосрочни, така и дългосрочни стратегии, които преобръщат рутината ни за импулсивни разходи, пише Аманда Клейман.

Снимка: Pixabay

Ето няколко съвета, които са работили не само за Клейман, която е финансов терапевт със 17-годишен стаж, но и за нейни клиенти:

  1. Преобразете портфейла си

„Преди, когато плащах дългове с кредитни карти, вземах малки суми в брой всяка седмица и ги слагах в портфейла си. Целта беше до края на всяка седмица да има колкото се може повече пари. Плащането посредством кредитни карти или телефонни приложения винаги е по-удобно, но изключително използването на пари за определен период от време, за да усетя и визуализирам начините, по които харчех изтощените от мен ресурси, беше достатъчно разтърсване, за да променя поведението си, информира infostock.bg.

Има нещо в премахването на физическите сметки, преброяването и предаването на парите, които отразяват тежестта на всяка покупка. Все още спазвам това правило“, коментира Клейман. „Освен ако нямам важни причини за харчене, държа в портфейла си от 20 до 40 в брой, една или две кредитни карти, подаръчни карти, шофьорската си книжка, няколко визитки и бележка Post-it (залепена отстрани), изброяващи първите три парични цели.“

5 ефективни начина за спестяване на пари - Wealth Effect Management
 Психологът Мери Грешъм прави още една крачка напред: тя препоръчва да носите банкнота от 50 или 100 долара, тъй като повечето хора са склонни да мислят два пъти, преди да харчат големи банкноти, защото ги виждат като „специални пари“.
  1. Знайте навиците си и слабите си места

Идентифицирането на вашите навици изисква приемането на две истини за връзката ви с парите:

  1. Вашето емоционално състояние влияе върху избора ви по време на пазаруване.
  2. Вие давате символична стойност на парите и това, което купувате с тях.

Помислете за чувствата, които ви карат да посегнете към портфейла си. Какви емоционални нужди задоволявате с такова поведение? Преследвате ли чувство за реализиране? Или разходи, с които да се разсеете от безпокойството?

След това помислете какво купувате и защо. Идентифицирате ли се като тип човек, който третира други хора с вечеря или гони най-новите тенденции?

Все по-голямото осъзнаване на вашите уникални емоционални и символични спусъци ще ви помогне да разпознаете кога сте изложени на риск да преразходвате, преди дори да се появи възможността.

спестявания | Блогът на инвестиционен посредник Карол
  1. Направете пауза

Спонтанните покупки, дори и най-малките, изглеждат невинни в момента, но заедно правят значителни суми пари.

„За да огранича натрупването на тези разходи, се опитвам да въведа правилото за 24-часова пауза за повечето покупки“, казва Клейман. Да кажеш „не“ в момента е пречка, особено когато „да“ е отговорът на автопилот. Но ако кажете: „Ще го купя утре“, ще бъде много по-лесно да се отдалечите от касата или екрана на компютъра.

Това допълнително време за размисъл върху избора разкрива необходимостта от покупка (или липсата на такава) и разрушава очарованието на импулсивността.

  1. Насладете се на целите си.

Според неотдавнашното преброяване на финансовото благосъстояние на Prudential, 50% от американците смятат, че тяхната финансова мобилност е фиксирана, което означава, че те мислят, че независимо от това, което ги очаква в бъдеще, те са безсилни да подобрят сегашната си парична ситуация.

Най-добрият начин да се справите с обезкураженото мислене е да визуализирате бъдещето, което искате, и да поставите цели, за да го постигнете. След като ограничите разходите си, какво ще направите с тези пари?

Запишете трите си основни цели и ги поставете там, където можете да ги видите всеки ден. Напомнянето за това, на което работите, ще направи отхвърлянето на обичайните навици на разходите по-малко досадно и по-положително.

Най-голямата цел на Клейман е пенсионирането: „Така и не успях да се свържа с онези гигантски пенсионни числа, които виждах рекламирани от парични експерти. Разбрах математиката, но сумите бяха толкова извън моята референтна рамка, че изглеждаше абстрактно.

Така че създадох месечен „пенсионен бюджет“, визуализирайки къде бих искала да живея, какви дейности бих искала да правя и куп пари за разходи, свързани с медицинските грижи.Това ми помогна да стигна до „големите числа“, които ми се струваха важни и лични“, споделя Клейман. „Оттам беше по-лесно да организирам поведението си, за да съответства на скоростта, с която ще трябва да спестя и да инвестирам, за да се надявам да стигна до там, преди спра да работя.“

Има ли реално спестяване от данъци при спестовните застраховки „Живот”?
  1. Датирайте парите си.

Нормално е да реагирате на негативните чувства за разходите, като пренебрегвате проблема. Ако това е вашата тенденция, може да искате да избегнете гледането на банкови извлечения и сметки, докато не стане абсолютно необходимо, което осигурява незабавно облекчение, но поражда повече безпокойство в бъдеще.

„По трудния начин научих, че колкото повече време прекарвате с парите си, толкова по-уверени и способни ставате да правите желани промени в живота си и нови настройки на автопилота си“, казва Клейман.

За да се насърчите да направите това, помислете за преразглеждане на финансите си като седмична среща, а не рутинна работа. Направете това преживяване, което очаквате всяка седмица, като го сдвоите с нещо, което ви харесва, като гледане на филм, слушане на  любимите си песни, отваряне на бутилка вино или поръчване на храна за вкъщи.

  1. Направете автоматизацията свой приятел.

Когато се борите с нежеланите навици за харчене, е полезно да премахнете част от риска от уравнението, като автоматизирате плащанията по основните сметки, както и вноските за спестявания и основни цели.

Гарантирането, че вашите приоритети са изпълнени в началото на всеки месец или платежен цикъл, ще облекчи безпокойството от ежедневните решения за покупка.

„Обичам тази стратегия, защото тя дава ясна картина на вашия дискреционен доход всеки месец и ви позволява да го изразходвате без чувство за вина“, споделя Клейман.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *