60 млн. лева глоби отнесли общините по европроекти

Това съобщи директорът на Националното сдружение на общините в България Гинка Чавдарова, цитирана от БТА. Други 150 млн. лева са останали неразплатени от бюджетите на общините.
По думите ѝ глоби се налагат и по проекти, които вече са изпълнени, а едно и също поведение се тълкува по различен начин от различните одитни органи.
„Ако е минала проверка на органа на Министерството на финансите от инспекцията за одит на Европейския съюз и не е установила нарушения, следващата проверка от страна на Сметната палата установява нарушение и се налага санкция“, даде пример тя.
По думите на Чавдарова бюджетната задлъжнялост на общините към бизнеса значително намалява. Към края на 2012 г. се очаква общият размер на просрочванията да е около 150 млн.лева, докато през предходната година те са били на стойност 230 млн. лева. Задълженията са основно за храна, електроенергия – главно за улично осветление, като задълженията към строителни фирми са с малък дял.
Гинка Чавдарова посочи, че през 2012 г. двойно повече проекти се изпълняват от общините, съответно двойно повече са и разходите, а просрочванията към бизнеса се запазват на едно и също равнище. Според нея през 2013 г. ще сме във фазата на най-голямото изпълнение на европроектите.
„Тази година ще е жътвата на изпълнени проекти и вероятно ще е и жътвата на санкции“, прогнозира тя.
През октомври 2013 г. ще бъдат обявени победителите за Етиката за иновации и добро управление на местно ниво. Наградата е за срок от две години и се дава на общините, които отговарят на 12 принципа на Стратегията за иновации и добро управление на местно ниво на Съвета на Европа, в максимална степен привличат граждани при вземане на важни управленски решения и хората са удовлетворени от предоставянето на публичните услуги
Вече е приета нова методика за преодоляване на субективизма при оценката на кандидатстващите общини. Освен самооценка на общините, такава ще се дава и от двама независими външни експерти. Ще се взима предвид и оценката на гражданите.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *